IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският иновационен хъб в Силициевата долина приема допълнително стартъпи

Всеки стартъп в портфолиото ни има потенциал да се развие до „еднорог“, обясни Павлина Янакиева, изпълнителен директор на Българския иновационен хъб

23:05 | 02.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(88, 88, 88); font-family: ">Bloomberg TV Bulgaria</span></em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2022 г. Българският иновационен хъб ще приеме две допълнителни кохорти от стартъп компании. Вече започна набиране на кандидати за пролетната програма, която ще започне в средата на април - началото на май. Есенната програма се очаква бъде през септември. Това съобщи Павлина Янакиева, изпълнителен директор на Българския иновационен хъб, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Хъбът беше създаден през 2018 г. с мисия да бъде мост между българските стартъпи и Силициевата долина. Организацията прави менторски програми, помага за пробива на български компании на американския пазар, съдейства за намиране на финансиране. Друга цел е налагане на бранда „България“ в САЩ.

През тази година са планирани няколко съвместни инициативи между стартъп екосистемите в България и САЩ.

„Една от основните ни задачи е да работим върху начина на мислене (mindset) на основателите на стартъпи. Все още забелязваме, че на източноевропейските компании им липсва увереност и амбиция към глобалните пазари“ , коментира Янакиева.

По думите ѝ в Източна Европа провалът е табу и никой не иска да говори по темата. А в САЩ провалът едва ли не е търсен – стартъпите иновират, докато ударят стената и разберат, че продуктът няма да проработи. „Но какво от това – обръщаш се на друга посока, променяш курса, променяш бизнес модела, пазара“, обясни тя.

В портфолиото на Българския иновационен хъб вече има над 35 компании, повечето от които са български, а някои от тях имат представителство в САЩ.

„Много от дружествата вече жънат успехи с пилотни проекти в Щатите, с клиенти и директни продажби на американския пазар – OfficeRnD, Econic One, Modeshift, EnduroSat и др. Всеки стартъп в портфолиото ни има потенциал да се развие до „еднорог“ (оценка над 1 млрд. долара)“ , обясни Павлина Янакиева.

Какъв е пътят на бизнеса до глобалното лидерство? Кои са актуалните проекти на Българския иновационен хъб? Кои министри помагат на каузата на България? Как да се развие стартъп екосистемата в България? Повече за пролетната програма на Българския иновационен хъб – вижте тук.

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още