IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eleven Capital: Не трябва да се рискува стабилността на българската стартъп екосистема

В сегашната ситуация стартъпите са уязвими, но също така имат много предимства, смята председателят на Съвета на директорите Валери Петров

12:08 | 27.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Стартиращите компании от една страна изглеждат по-уязвими в ситуации като сегашната, но в същото време те имат и доста предимства. Това е мнението на Валери Петров, председател на Съвета на директорите на Eleven Capital, изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Ускорената дигитализация на различните сектори увеличава търсенето на продукти и решения, предлагани от нашите компании. На база на разговорите с основателите им нямам основания за сериозни притеснения”, коментира той. 

Валери Петров съветва да се вземат превантивни мерки като ограничаване на разходите, но  смята, че повечето компании се държат изключително стабилно. 

Той също така е убеден, че България има една доста добра стартъп екосистема и затова не трябва да се рискува стабилността ѝ в момента. 

“Приветстваме всякакви програми от страна на правителството и други институции, които подкрепят стартъп екосистемата", посочи той. 

По думите му всички компании, които предлагат дигитални решения, ще имат голямо предимство - решения за по-добри анализи, дистанционна работа на фирмите, софтуерни решения. 

Нашият фокус ще бъде върху такива компании, както и върху fintech, healthtech, agritech”, разкри председателят на съвета на директорите на Eleven Capital. 

Петров посочи, че healthtech секторът отбелязва световен ръст и ще продължи да се развива. Той добави, че Eleven Capital води разговори с български компании от този сектор, в които ще инвестира. 

Във връзка с дебюта на Eleven Capital на Българската фондова борса Валери Петров каза: “Радваме се, че IPO-то беше успешно, особено в ситуация на извънредно положение. Това ни окуражава за бъдещето на нашите компании. Целта беше набраният капитал да се използва за компаниите от съществуващото ни портфолио". 

Той допълни, че още е много рано за оценки в кои от тях да се инвестира. 

“Неизбежно в ситуация като сегашната трябва да се оценява много добре. Ние сме в контакт с мениджърите на компаниите от портфолиото, но е рано за решения”, заяви председателят на съвета на директорите на Eleven Capital. 

Всички гости на предването "Бизнес старт" гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още