IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски политици питат Amazon в писмо дали компанията ги шпионира

Писмото е по повод скорошни обяви за "разузнавателни анализатори", които компанията публикува

20:30 | 07.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Представители на властите в Европейския съюз (ЕС) написаха писмо до лидера на Amazon Джеф Безос с питане дали неговата компания наема агенти от разузнаването, за да шпионират политици, профсъюзи и служители, пише CNBC.

Писмото, написано от френския политик Лейла Чаиби от партия La France Insoumise, е подписано от 36 представители на Европейския парламент, предимно от левицата и от зелените партии в ЕС.

„С голяма загриженост се чудим за вашите намерения: дали Amazon нарочно следи профсъюзите, служителите на Amazon, както и политически представители (включително и нас), които потенциално можем да изразим критики за активностите ѝ?“, гласи писмото.

То беше изпратено, след като Amazon изтри две обяви за работа за „разузнавателни анализатори“, в идеалния случай с френски или испански език. Според публикациите работните места включват наблюдение на различни заплахи към Amazon, включително от профсъюзи и „враждебни политически лидери“.

„Притеснени сме дали европейските профсъюзи, както и местните, националните и европейските политически представители, са засегнати от този подход на „мониторинг на заплахите“, който има за цел да потиска колективни действия и организиране на синдикати“, допълва писмото.

Според обявите, ако бъдат наети, на анализаторите ще бъде възложено събирането на информация за всякакви вътрешни и външни заплахи за Amazon и да докладват данни на лидерите на организацията.

В обявите за работа се посочва още, че анализаторите ще трябва да събират информация по „чувствителни теми, които са силно конфиденциални, включително организиране на служители срещу компанията“, „финансиране на дейности, свързани с корпоративни кампании (външни и вътрешни) срещу Amazon”, както и брифинги за „динамични ситуации“, включително протести, геополитически кризи и други теми, които са „чувствителни за човешките ресурси и отношенията със служителите“.

И двете позиции, които искат военен опит или такъв в правоприлагането, са базирани във Финикс, Аризона. Те ще са част от т.нар. Global Intelligence Program към звеното Глобални операции по сигурността на Amazon.

„Обявите не са били с точни описания на позициите. Допусната е грешка, която след това беше поправена“, коментира говорител на Amazon.

Компанията твърди, че не иска нейни служители да „шпионират“ трети страни. Вместо това, има нужда от анализатори, които да събират публично достъпна информация, за да може организацията да разбира средата, в която оперира.

Миналата седмица синдикати заявиха, че Европейската комисия трябва да разследва дали начина, по който Amazon следи служителите, е законен.

Конфликтът със служителите

Трудовите практики в Amazon попаднаха в центъра на вниманието още преди и по време на коронавирусната пандемия. В началото на март напрежението между компанията и служители в нейни складове, нарасна. Служители заявиха, че компанията не е направила достатъчно, за да ги предпази от заразяване с новия коронавирус.

През април Amazon си навлече още критики, след като уволни трима служители, които публично отправиха критики за трудовите ѝ практики. Amazon твърди, че ги е уволнила, защото са нарушили нейните вътрешни политики.

Преди пандемията Amazon беше критикувана от политици и служители за разликите в заплащането на работниците в складовете и тези в корпоративните звена. По-късно американската компания обяви, че ще повиши минималната заплата на всички американски служители на 15 долара на час. Миналата година складови работници пък излязоха на протест по време на годишното събитие за пазаруване Prime Day, за да изразят притесненията си за условията на работа и за заплащането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още