IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция се обръща срещу бизнеса с книги на Amazon

Френските законодатели ще разгледа законопроект, който ще спре на практика безплатната доставка на книги от Amazon

10:15 | 29.09.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Кой помни Amazon като онлайн книжарница? Е, Франция със сигурност.

В нов удар срещу гиганта в електронната търговия френските законодатели тази седмица ще разгледат законопроект, заради който Amazon няма да може да предлага на практика безплатна доставка при поръчките на книги – водещо предимство при продажбите за онлайн платформата пред традиционните книжарници.

Законопроектът, който идва от Сената и има подкрепата на президента Еманюел Макрон, цели да защити физическите книжарници от конкуренцията с Amazon, която ги оставя в затруднено положение, пише Politico. Това е поредният от серия ходове, които имат за цел да подкрепят местната култура срещу чуждите технологични компании. Тези стъпки включват подкрепа за медийните издатели срещу Google и Facebook, както и подкрепа за телевизиите срещу Netflix.

“Целта е да се намали нарушаването на конкуренцията между онлайн играчите, които могат да предложат доставки на книги за един цент, и всички останали“, казва Жералдон Бание в интервю. Бание, която е депутат от партията MoDem, част от коалицията на Еманюел Макрон, отговаря за законопроекта в долната камара.

Текстът, който ще бъде разгледан от комисията по култура в парламента днес (29 септември), изисква минимална ставка за доставката на книги. С други думи обещанието на Amazon за на практика безплатна доставка на книги вече няма да бъде законно във Франция.

Американският гигант в електронната търговия се противопоставя на новите правила, посочват няколко френски представители, според които компанията лобира срещу тях. Amazon е отказала коментар за изданието.

Между 2006 и 2019 г. пазарният дял на 3300 независими книжарници във Франция е намалял с почти 3 пр. пункта заради конкуренцията от онлайн магазини като Amazon и Fnac. По време на първите ограничителни мерки, наложени заради коронавируса, книжарниците трябваше да затворят – но бяха определени като „жизненоважни бизнеси“ в началото на 2021 г. и им бе позволено да останат отворени. През 2020 г. една на всеки пет книжарници e изгубила повече от 10% от приходите си в сравнение с 2019 г.

Франция не за пръв път налага регулации върху сектора с книги.

В началото на 80-те години на миналия век в страната е приет закон за „единна цена на книгите“, съгласно който издателите трябва да определят цените. Разпространителите след това поставят свои в много ограничен прозорец от 95% до 100% от цената, дадена от издателите.

Освен това безплатните доставки технически не са позволени. Депутатите сега смятат, че широкият диапазон от тарифите за доставка – от 1 цент до 7 евро според разпространителя – нарушава целта на закона да има само една цена за книгите.

Новият закон ще изисква от търговците на дребно да таксуват за доставката на книги на минимална цена, която ще бъде определена от министерствата на икономиката и на културата, базирана на предложение от регулатора на телекомите и пощите Arcep. Законът ще изисква освен това онлайн платформите да показват по-ясно кои книги са книги и кои втора ръка.

Новите правила се подкрепят от Синдиката на френските книжарници, но и от конкуренти на Amazon като Fnac и Leclerc, тъй като търговците на дребно са принудени да понижават таксите за доставка и да отнемат от собствените си маржове, за да се конкурират с американския гигант.

Законопроектът ще влезе за разглеждане на пленарна сесия в парламента в началото на октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още