IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google се отказа от плана да предлага банкови услуги на потребителите

Една от причините за това вероятно е напускането на директора, който съблюдаваше проекта

18:01 | 02.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Google се отказа от плана си да предлага банкови услуги директно на потребителите, пише CNBC.

Промяната се случва близо две години, след като компанията обяви своите банкови планове, както и няколко месеца, след като важен директор, ръководещ проекта, напусна организацията.

През 2020 г. Google заяви, че ще позволи на потребителите да си открият банкова сметка през нейното приложение Google Pay, благодарение на партньорството със Citigroup и Stanford Federal Credit Union, започващо през 2021 г.

По това време Google заяви, че ще предложи услуга, наречена Plex, и спестовни сметки, които няма да имат месечни такси, такси за овърдрафт или изисквания за минимален баланс. Освен това планът беше потребителите да могат да си поискат физическа дебитна карта, която да работи в мрежата на Mastercard.

Wall Street Journal първи писа, че онлайн гигантът се е отказал от плановете си. Изданието се позовава на няколко неизпълнени крайни срока, както и напускането на директора на Google Pay, който съблюдава проекта.

Говорител на Google е потвърдил информацията пред CNBC, но е отказал да коментира влиянието на оттеглянето на директора.

„Работата с нашите партньори ни показа изключително ясно, че има потребителско търсене на прости, безпроблемни и сигурни дигитални разплащания онлайн и в магазините“, коментира говорителят на Google. „Обновяваме подхода си, за да се съсредоточим предимно върху предоставянето на дигитални възможности за банки и други доставчици на финансови услуги, вместо да служим като доставчик на тези услуги“.

Въпреки че банките изразиха опасенията си, че технологичните гиганти ще се опитат да навлязат в потребителското финансиране, както направиха с други индустрии като медиите и рекламата, досега тази заплаха така и не се е реализирала.

Имаше данни, че през 2018 г. Amazon е проучвала предлагането на банкови сметки на своите клиенти – проект, който все още не е осъществен. Амбициите на Uber във финтех сферата бяха попарени миналата година с напускането на директора Питър Хазълхърст. Facebook пък трябваше да ребрандира своя крипто проект след редица неуспехи.

Съществено изключение обаче е Apple, която успешно пусна кредитна карта заедно с Goldman Sachs през 2019 г., а сега се носят слухове, че проучва възможността да навлезе в бизнеса с услуги от типа „купи сега, плати по-късно“ заедно с банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още