IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HP Inc повиши прогнозата печалбата си за 2018 г.

Резултатите на компанията за първото тримесечието надминаха очакванията на анализаторите

10:30 | 23.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производителят на принтери и персонални компютри HP Inc отчете приходи и печалба за първото си тримесечие, които надминаха очакванията на Wall Street. Компанията успя да постигне всичко това благодарение на по-високите продажби на персонални компютри и принтери, заради което повиши и прогнозата за годишната си печалба, предава Ройтерс.

Книжата на HP, която управлява хардуерния бизнес на бившата Hewlett-Packart, повишиха стойността си с 5,3% до 22,53 долара по време на следборсовата търговия в САЩ.

Компанията заяви, че очаква печалбата ѝ на акция за фискалната 2018 г. да бъде в диапазона 1,90 до 2 долара, което е над предходната прогноза за 1,75-1,85 долара на акция. Сумата е над средната прогноза на анализаторите за 1,81 долара на акция.

Бизнесът на HP Inc с персонални компютри, който носи близо две трети от общите приходи на компанията, се радва на ръст на приходите от близо 15% до 9,44 млрд. долара, задминавайки средната прогноза на анализаторите за 8,50 млрд. долара.

Въпреки свиването на пазара на персонални компютри в САЩ компанията e продължила да печели пазарен дял, след като миналата година успя да измести Lenovo от топ позицията ѝ в глобален мащаб, сочат данни на Gartner

Очаква се компаниите като HP да се възползват от търсенето на персонални компютри с по-високо качество.

Според доклад на Gartner хората, които ще си купуват персонални компютри, ще обръщат внимание по-скоро на качеството и функционалностите, а не на по-ниските цени, което ще увеличи средните цени на пазара на компютри и ще подобри рентабилността в дългосрочен план.

Базираната в Пало Алто компания, която завърши придобиването на бизнеса с принтери на Samsung Electronics миналата година, заяви, че приходите от бизнеса ѝ с принтери са нараснали с 13,7% до 5,08 млрд. долара, което е над средната прогноза на анализаторите за 4,76 млрд. долара.

Общата нетна печалба също се е увеличила – до 1,94 млрд. долара, или 1,16 долара на акция, за тримесечието, което приключи на 31 януари. Година по-рано сумата е била 611 млн. долара, или 36 цента на акция.

Общите приходи са скочили с 14,5% до 14,52 млрд. долара. Като се изключат някои еднократни ефекти компанията е спечелила по 48 цента на акция.

Средната прогноза на анализаторите беше за 42 цента на акция при 13,49 млрд. долара приходи, сочат данни на Thomson Reuters I/B/E/S. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още