IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата с чиповете оказа натиск върху борсовото представяне на Intel

Книжата на компанията понижиха стойността си с почти 2% в сряда

11:50 | 05.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Книжата на американската технологична компания Intel понижиха стойността си с близо 2% в четвъртък, след като инвеститорите се притесниха за потенциалния удар по репутацията и по финансовите резултати на компанията, след като тя обяви за сериозен дефект в широко използвани нейни чипове, предава Ройтерс.

Най-големият производител на чипове в света потвърди в сряда, че проблемите, които редица експерти коментираха, ще позволят на хакери да откраднат чувствителна информация за компютри, телефони и други устройства. Apple, Microsoft и други разработчици на софтуер пуснаха инструменти за защита срещу уязвимостите.

Intel може да похарчи доста за съдебни процеси по обвинения, че инструментите за справяне с проблема ще забавят компютрите и ще принудят потребителите да си купят нов хардуер. Големите клиенти вероятно ще потърсят обезщетение от Intel за всякакви софтуерни и хардуерни промени, твърдят експерти по сигурността.

"Потенциалната отговорност на Intel е много голяма“, коментира Ерик Джонсън, декан на Owen Graduate School of Management към Vanderbilt University.

Intel коментира, че пачовете, използвани за фиксиране на проблемите, ще забавят чиповете, но в повечето случаи това ще е незабележимо.

Amazon Web Services, най-големият търговец на облачни услуги, коментира в изявление, че не очаква да има значително влияние върху клиентското преживяване.

Microsoft и Google заявиха на уебсайтовете си, че очакват малко проблеми при клиентите на облачните им услуги.

Но инцидентът вероятно ще накара облачните фирми да окажат натиск върху Intel да намали цените на чиповете си при бъдещи преговори, коментира Ким Форерт, старши анализатор във Fort Pitt Capital Group, която притежава акции в Intel.

Освен това очаква, че Intel ще увеличи разходите си за разработка на чипове, за да се фокусира върху сигурността.

Правителствени агенции и експерти по сигурността твърдят, че не е известно уязвимостите да са били използвани за някоя кибератака.

Intel не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Книжата на компанията понижиха стойността си с 1,8%, след като в сряда записаха 3,4% спад.

Акциите на конкурента ѝ Advanced Micro Devices пък се радват на 4,9% скок на цената, след като инвеститори спекулираха, че вторият по големина производител на микропроцесори в света ще привлече част от клиентите на Intel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още