IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон не иска Huawei да участва в разпространението на 5G в страната

Британският министър на отбраната не иска технологичният гигант да участва в изграждането на свръхбързата 5G информационна мрежа в страната

12:03 | 27.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън се обяви против китайската телекомуникационна компания Huawei поради опасения, че участието й в изграждането на свръхбързата 5G информационна мрежа в страната ще позволи на Китай да извършва шпионаж, съобщава БТА.

Уилямсън заяви, че изпитва дълбоки и сериозни опасения за предоставената от китайската компания технология за ускоряване на британските телекомуникационни услуги. Необходимо е да се извърши пълно проучване на рисковете за сигурността, подчерта министърът и обвини Пекин, че действа понякога „по злонамерен начин“.

По-рано САЩ, Австралия и Нова Зеландия, които са част от разузнавателния съюз „Пет очи“ заедно с Великобритания и Канада, забраниха на Huawei да участва в техните нови информационни мрежи, припомня британският в. „Телеграф“.

Лондон трябва да проучи решенията на съюзниците си, за да се убеди, че те гарантират максимална сигурност на 5G мрежите и „трябва да признаем, че както беше разкрито по-рано, Китай понякога действа по злонамерен начин“, подчерта министър Уилямсън.

Този месец Алекс Йънгър, ръководителят на британското външно разузнаване МИ-6, заяви, че Великобритания трябва да реши до каква степен иска да използва китайски технологии в комуникационната си инфраструктура.

Пак през декември Канада и Китай стигнаха до дипломатически сблъсък, след като канадската полиция арестува Мън Уанджоу, финансов директор на Huawei, по обвинения в нарушаване на санкциите срещу Иран. По-късно Пекин задържа двама канадци.

Huawei отрича да има каквито и да било връзки с китайското правителство освен тези на данъкоплатец. Критици обаче посочват, че основателят й Рен Джънфей е бил инженер в китайската армия и през 1978 г. е станал член на Комунистическата партия. Освен това е под въпрос доколко една голяма китайска компания може да бъде независима, отбелязва в. „Телеграф“, цитиран от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още