IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облачните услуги помогнаха на IBM за най-силния ръст от 3 години

Въпреки растежа на бизнеса обаче тримесечната печалба е спаднала с 2,6 процента до 1,3 милиарда долара, но анализаори очакваха по-сериозен спад

09:32 | 20.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Благодарение на голямото търсене на облачен софтуер и ИТ услуги американският технологичен ветеран IBM отчете значително увеличение на приходите от продажби през второто тримесечие.

През трите месеца до края на юни приходите са нараснали с 3,4 процента спрямо същия период на миналата година до 18,7 милиарда долара (15,9 милиарда евро), както обяви в понеделник след затварянето на американския пазар концернът. По този начин групата постигна най-силен растеж от около три години и надмина пазарните очаквания.

В следборсовата сесия акциите на IBM първоначално реагираха на данните с ценови скок от почти четири процента. От началото на годината книжата са нагоре с 9,6 на сто до 137,92 долара за брой спрямо ръста за широкия индекс S&P 500 от 13 на сто. 

Въпреки растежа на бизнеса обаче тримесечната печалба е спаднала с 2,6 процента до 1,3 милиарда долара.

Анализаторите очакваха по-силен спад. IBM отново се затруднява в основния хардуерен бизнес със сървърите и мейнфреймовете, но по-новите области на бизнеса, като облачни услуги, услуги за анализ и изкуствен интелект, процъфтяват.

Финансовият директор Джеймс Кавано подчерта възстановяването в много браншове на фона на облекчаването на пандемичните ограничения. Клиентите също така харчели повече пари за дигитализиране на бизнеса си, каза той пред Ройтерс.

Повече от 100-годишната компания възнамерява да обособи бизнеса си с ИТ инфраструктура и да го прехвърли на нова компания, листната на борсата. След това основната група трябва да се концентрира повече върху своите хибридни облачни приложения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още