IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Cisco се свиха за пето поредно тримесечие

Въпреки добрата прогноза акциите на компанията поеха надолу

10:50 | 10.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Cisco Systems отчете спад на приходите за пето поредно тримесечие, след като корпоративните клиенти са харчили по-малко за продукти за мрежова инфраструктура за офиси поради възхода на работата от дистанция, предава Ройтерс.

Слабото представяне хвърли сянка върху по-високата от очакваното прогноза за приходите за текущото тримесечие. Освен това изпрати цената на акциите на Cisco с 4% надолу по време на следборсовата търговия. Миналата седмица стойността на книжата нарасна с близо 8% преди излизането на резултатите.

Главният финансов директор Ричард Херен заяви пред анализаторите, че звеното за инфраструктурни проекти, чиито продажби са се свили с 3% през тримесечието, е понесло най-голям удар от пандемията на Covid-19.

Общите приходи на компанията са спаднали леко до 11,96 млрд. долара през второто фискално тримесечие, което завърши на 23 януари, спрямо 12,01 млрд. долара година по-рано. Анализатори очакваха сумата да е 11,92 млрд. долара, сочат данни на Refinitiv.

И все пак тенденцията за работа от дистанция е насърчила търсенето на платформата за видео конферентни разговори на компанията Webex, виртуалната частна мрежа AnyConnect и продуктите за киберсигурност.

Приходите на бизнеса с услуги на компанията са нараснали с 2% до 3,39 млрд. долара.

Cisco заяви, че очаква приходите ѝ за третото тримесечие да нараснат с между 3,5 и 5,5%, което означава диапазон между 12,4 и 12,64 млрд. долара, спрямо прогноза на анализаторите за 12,35 млрд. долара.

Хората промениха мнението си за работата от вкъщи, откакто пандемията доведе до блокади миналата година, коментира главният изпълнителен директор на Cisco Чък Робинс, цитиран от CNBC. Първоначално те харесаха новия начин на работа, но сега мнозина искат да се върнат обратно в офисите, допълва той.

Същевременно работещите в компанията се борят и с друг натиск. През август, след като Cisco отчете три тримесечия на спадащи приходи заради редица бизнес предизвикателства, фирмата, която някога беше най-високо оценената в света, обяви програма за съкращаване на разходи, която включва доброволно ранно пенсиониране.

Говорител на Cisco твърди, че служителите могат да работят от вкъщи до 30 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още