IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank очаква да спечели 11 млрд. долара от продажбата на дела си в Alibaba

Новините идват в момент, в който Uber Technologies се сблъсква с проблеми

12:20 | 04.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската компания SoftBank заяви, че очаква да генерира около 1,2 трлн. йени (11,12 млрд. долара) печалба преди данъци от продажбата на дела ѝ в китайската Alibaba Group Holding, предава Ройтерс.

Продажбата датира от 2016 г., когато SoftBank продаде част от дела си в Alibaba чрез деривати, за да финансира придобиването на британския дизайнер на чипове ARM.

Трансакцията оставя SoftBank с 26% дял в Alibaba, който е на стойност 101 млрд. долара. Японската инвестиционна компания заяви, че ще отчете печалбата през фискалното тримесечие, което завършва през юни.

Основателят и главен изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон купи дела в Alibaba през 2000 г. за около 20 млн. долара. Превръщането на китайския стартъп в една от най-големите компании за електронна търговия в света помогна на Сон да си спечели добро име на инвеститор в технологии.

Новините идват в момент, в който най-големият технологичен залог на Сон – Uber Technologies, се сблъсква с лошо представяне след борсовия си дебют миналия месец.

SoftBank отчете 418 млн. йени печалба от дела си в Uber през фискалното тримесечие, завършило през март, точно преди IPO-то. В понеделник книжата на Uber завършиха борсовия ден с 9% спад на цената, под стойността им от първичното предлагане от 41 долара.

Сон споменава стойността на дела в Alibaba, за да оспори твърденията, че акциите на SoftBank Group са подценени. След края на кампанията за обратно изкупуване на акции за 600 млрд. долара и разочароващото листване на Uber книжата отписаха 23% от върха, който достигнаха през април.

Днес цената на акциите на SoftBank завърши борсовия ден с 3% надолу, преди новините за продажбата на дела в Alibaba. Така пазарната капитализация на конгломерата достигна 10,2 трлн. йени.

Листната в Ню Йорк Alibaba обмисля последваща продажба на акции в Хонконг, за да събере 20 млрд. долара, с които да засили позициите си в инвестиционната война, твърдят източници, запознати с въпроса.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още