IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Spotify и Tencent се готвят за размяна на дялове?

Двете компании водят преговори за подобен ход преди очакваните им листвания на борсата

09:12 | 02.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Музикалното звено на китайската група Tencent Holdings и шведската стрийминг компания Spotify водят преговори да разменят дялове до 10% от бизнесите си преди очакваните им първични публични предлагания през следващата година, пише Wall Street Journal.

Сделката ще свърже двете услуги в бъдещите преговори за лицензиране на съдържание от големите звукозаписни компании, посочва още изданието, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Tencent ще плати за своя дял в акции и в кеш, за да се справи с проблема с различните оценки на двете компании. Според Wall Street Journal Tencent Music е била оценена на около 6 млрд. долара миналата година, а сега може да е достигнала оценка от 10 млрд. долара. През 2015 г. Spotify беше оценена на 9,5 млрд. долара, а до листването си може да достигне 20 млрд. долара.

Това означава, че сделката може да доведе до значителен паричен бонус за Spotify. Освен това може да ѝ отвори вратите към Китай - пазар, който обичайно е труден за пробиване от западните медийни услуги. В момента Spotify не оперира в Китай и тепърва трябва да набере значителен капитал от китайските инвеститори.

Източници са коментирали пред Ройтерс през септември, че Spotify има за цел да се обърне към американските регулатори с цел да се листне на борсата през първата половина на 2018 г.

Spotify и Tencent са отказали да коментират пред Ройтерс въпроса за преговорите.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още