IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla изпрати рекордно тримесечие

Поръчките през второто тримесечие са надминали доставките, въпреки че купувачите получават по-малко данъчно облекчение

08:47 | 03.07.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Tesla се радва на рекордни тримесечни доставки след месеци на опасения за търсенето на нейните луксозни електромобили, което изпрати цената на акциите ѝ със 7% нагоре по време на следборсовата търговия, предава Ройтерс.

Компанията не е коментирала печалбата си, но добрите данни за доставките могат да успокоят инвеститорите в Tesla, която беше изправена пред предизвикателства през последните месеци. Преди последния ръст на стойността на книжата акциите на компанията бяха записали спад с около една трета от началото на годината.

Като изтласква на заден план притесненията за търсенето, които натежаваха на компанията цяла година, Tesla посочи, че поръчките през второто тримесечие са надминали доставките, въпреки че купувачите получават по-малко данъчно облекчение.

Данъчното облекчение от 7500 долара в САЩ беше намалено наполовина в края миналата година, а в понеделник се сви до 1875 долара. В края на годината то ще изтече напълно.

"Вярваме, че сме добре позиционирани, за да продължим да разрастваме общото производство и доставките през третото тримесечие“, посочва компанията в изявление.

Tesla е доставила 77 550 бройки Model 3 през тримесечието – най-новият седан на компанията и ключова част от стратегията ѝ за растеж. За сравнение - анализаторите очакваха 73 144 средно, сочат данни на Refinitiv.

Доставките на всички модели са нараснали с 51% през първото тримесечие до 96 200 превозни средства, включително 17 650 Model S и Model X. Средната прогноза на анализаторите беше за общи продажби на 89 084 коли.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск многократно е казвал, че Tesla може да продаде рекорден брой коли през второто тримесечие, изпреварвайки бройката от 90 700, които изпрати на потребителите през последното тримесечие на миналата година. 

48-годишният Мъск призова служителите да „дадат всичко от себе си“ в последните дни на първото пълно тримесечие на Tesla, в което Model 3 се насочи към купувачите в Европа и Китай. Търсенето в чужбина допринесе за факта доставките на седана да скочат до 77 550 единици, повече от всички превозни средства, които Tesla предаде през първото тримесечие.

“Общата картина е, че нещо се случва около електрическите превозни средства", казва пред Bloomberg Джийн Мюнстер, управляващ партньор на компанията за рисков капитал Loup Ventures и дългогодишен бик.
Няколко анализатори повишиха прогнозите си за доставките с приключването на тримесечието, като се позоваха на оживените продажби на ключови европейски пазари, включително Норвегия и Холандия, както и на ефекта от стимулите, които Канада започна да предлага през май, за да насърчи покупките на автомобили с батерии. Tesla не дава данни за доставките по региони. 

Данните от вторник помагат за справяне с трудностите от първото тримесечие, когато доставките се свиха, а компанията загуби 702 млн. долара. През периода Tesla имаше проблеми с логистиката и спад на поръчките в САЩ заради намаляване на данъчните облекчения. Това доведе до притеснения, че Tesla може да е достигнала до ограниченията на пазара на електромобили на премиум цени.

Въпреки добрите данни за доставките през второто тримесечие анализаторът на Wedbush Дан Айвс предупреждава, че „Wall Street остава скептичен“.

Една от причините Wall Street да остава загрижена за рентабилността на Tesla е намаляването на търсенето на Model S и Model X с по-висок марж. Инвеститорите са загрижени, че по-евтиният Model 3 може да канибализира автомобилите с по-висок марж на компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
импа е мазнюхата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
ivailojelyazkov
преди 4 години
ABBA & императорът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Имхотеп
преди 4 години
Кой е мазния ***?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Зеления
преди 4 години
After hours: 15.96 7.11%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Зеления
преди 4 години
Моля игнорирайте предния коментар - от Q2 миналата година е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
Зеления
преди 4 години
Интересно, че в статията няма всички цифри:". It ended the quarter with a significant loss of $4.22 per share."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 5
zap
преди 4 години
мълчание в залата ... когато цифрите говорят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още