IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TikTok е следила потребителите, използвайки забранена от Google тактика

Китайският гигант е ползвал MAC адреси, за да прави профили на поведението

13:10 | 12.08.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

TikTok е заобиколила защитата на поверителността на операционната система Android на Google, за да събира уникални идентификатори от милиони мобилни устройства. Става дума за данни, които позволяват на приложението да проследява потребителите онлайн, без да могат да откажат, се посочва в публикация на Wall Street Journal.

Тактиката, която експертите по сигурността на мобилните телефони твърдят, че е била скрита чрез необичайно добавено криптиране, изглежда е нарушавала политиките на Google и не е била разкрита на потребителите на TikTok. Компанията е сложила край на тази практика през ноември, сочат тестове на изданието.

Констатациите бяха направени в момент, в който базираната в Пекин компания майка на TikTok – ByteDance, е под натиск от Белия дом във връзка с опасения, че данните, събирани от приложението, могат да бъдат използвани, за да се помогне на китайското правителство да следи американци. TikTok твърди, че не споделя данни с властите в Пекин и не би го направила, ако я помолят.

Идентификаторите, събирани от TikTok, са наречени MAC адреси. Те се ползват най-често за рекламни цели. Белият дом твърди, че е притеснен, че данните на потребителите може да стигат до китайското правителство и да се използват за създаването на детайлни досиета на отделни хора за извършване на измами или шпионаж.

TikTok, която по-рано тази година заяви, че приложението събира по-малко лична информация, отколкото американските компании като Facebook и Google, не е отговорила на запитването за подробен коментар. В изявление говорителят посочва, че компанията е „ангажирана със защитата на неприкосновеността и защитата на общността в TikTok. Подобно на нашите конкуренти, ние постоянно обновяваме нашето приложение, за да продължаваме да се справяме с предизвикателствата в сигурността“.

Компанията твърди, че „сегашната версия на TikTok не събира MAC адреси“.

Повечето големи мобилни приложения събират редица данни за потребителите, практики, които защитниците на опазването на личната информация отдавна смятат за притеснителни, но технологичните компании защитават като предлагащи силно персонализирани преживявания и таргетиране на реклами. При всяка от компаниите събирането на данни е различно.

Около 1% от приложенията за Android събират MAC адреси, сочи проучване от 2018 г. на AppCensus.

Говорител на Google заяви, че компанията ще разследва откритото от Wall Street Journal и отказа да коментира задната вратичка, позволяваща на приложенията да събират MAC адреси.

Притесненията за сигурността от страна на администрацията на Доналд Тръмп накараха ByteDance да помисли за продажбата на американските операции на TikTok, а сред потенциалните купувачи е Microsoft. Запитан дали компанията е наясно с проблема със събирането на данни, говорител на Microsoft е отказал да коментира темата.

MAC адресите са полезни за приложенията, включващи реклама, защото позволяват на разработчиците и на анализатори от трети страни да създават профили на потребителското поведение. Федералната търговска комисия е казвала, че MAC адресите са смятани за лична идентифицираща информация съгласно Закона за защита на поверителността на децата в интернет.

Apple заключи MAC адресите за iPhone през 2013 г., попречвайки трети страни да разчитат идентификатора. Google направи същото преди две години за Android. Според Wall Street Journal TikTok е прескочила това ограничение в Android, като е използвала заобиколен път, позволяващ на приложенията да събират MAC адреси по по-обиколен път.

TikTok е събирала такива адреси в продължение на поне 15 месеца и е сложила край на тази практика на 18 ноември миналата година, когато ByteDance попадна в обсега на критиките на Вашингтон.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Shadow1
преди 3 години
И какво като те следят? Какво толкова ще ти видят? За тези 1 на 2000 човека които може и да имат какво да им се проследява няма нужда да пускаме по 2 статии на ден, как всеки следял всичко и че трябва в бункер в гората да живеем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 3 години
чв те всичките те следят... просто не ги използвайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още