IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вестагер: ЕС трябва да анализира метавселената преди да мисли за правила

Властите в блока трябва да проучат по-подробно виртуалния свят и неговите възможности, коментира еврокомисарят

20:07 | 08.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Dursun Aydemir/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dursun Aydemir/Bloomberg

Властите в Европейския съюз трябва по-добре да разберат футуристичния дигитален свят, известен като метавселена, преди да решат как да го регулират, обяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от Ройтерс.

Метавселената включва мрежа от виртуални среди, достъпни през различни устройства, а в това пространство потребителите могат да работят, да комуникират и да играят. Темата набра по-голяма популярност, след като Facebook промени името си на Meta през октомври, за да отрази насочването си към този нов сектор.

Този ход обаче предизвика опасения за потенциалната доминация на Facebook и в тази област.

„... метавселената вече е тук. Така че, разбира се, започваме да анализираме каква ще бъде ролята на регулатора, каква е ролята на нашия законодател“, коментира Маргрете Вестагер по време на онлайн събитие, организирано от група германски издатели на вестници.

„Всичко, което правим, трябва да се базира на факти и на информацията, която можем да получим... Трябва да ги разберем, така че да решим какви действия биха били подходящи“, казва Вестагер.

Facebook вече е под прицела на Вестагер заради събирането и използването на данни.

Компаниите могат да бъдат глобени до 10% от глобалните им приходи, ако бъдат признати за виновни в нарушаване на антимонополните правила на блока.

Meta, която залага, че метавселената ще бъде наследник на мобилния интернет, инвестира много във виртуална и добавена реалност. До този момент тя не е споделила много подробности относно това как марките ще могат да печелят в метавселената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още