IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филмът „Жокера“ отвори кутията на Пандора за политическа Гърция

След политическа акция в киносалоните за изкарване на непълнолетните от тях гръцките политици започват вихрен спор в търсене на виновен за инцидента

14:18 | 22.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Warner Bros.</em></p>

Снимка: Warner Bros.

Нетипична турбуленция е обхванала гръцките политици, след като обществеността изригна в социалните мрежи заради полицейската акция в киносалони, в която представителите на реда е трябвало да изкарат всички непълнолетни по време на прожекцията на нашумялата холивудска продукция „Жокера“. 

Случаят предизвика възмущение в гръцките социални мрежи, като хиляди потребители категорично осъдиха нападението, описвайки го като проява на „фашистка“ и „авторитарна държава“.

Филмът е оценен като подходящ само за пълнолетни в Гърция, докато в други страни в киносалоните по време на негова прожекция биват допускани и лица от 12 до 18 години.

Според гръцките медии двама служители на Министерството на културата поискали от полицията да влезе в киносалоните. Официално министерството заяви, че не е запознато с подобно искане.

Проблемът възниква поради закон, приет през 1937 г., който е актуализиран през 2010 г. Законът осигурява механизъм за оценка на филмите и налага глоби на служителите в кината, които допускат непълнолетни лица.

Основната опозиционна лява партия СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица) обвини кабинета на управляващата партия Нова демокрация (член на Европейската народна партия, ЕНП) за екстремните действия на полицията и за връщането на страната към „тъмните векове”. От друга страна, правителството заяви, че СИРИЗА е била на власт близо пет години и е можела да промени закона.

В опит да разсее напрежението министърът на гражданската защита Михалис Хрисохоидис заяви, че ще гледа филма заедно с 15-годишния си син.

Гръцкият министър на културата Лина Мендони даде пресконференция, на която разкритикува действията на служителите, които са се обадили на полицията. Мендони също обвини бившия премиер Алексис Ципрас за „политизиране“ на инцидента.

По-късно обаче беше разкрито, че министерството действително е отправило предупреждение преди 20 дни по адрес на кината в цялата страна, като е дало указания да не се допускат непълнолетни на прожекциите на „Жокера“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още