IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Футболен хаос с политически послевкус

Хаосът на финала на Шампионската лига на "Стад дьо Франс" в Париж доминира в обществените дебати от няколко дни

16:21 | 02.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/RONALD WITTEK</em></p>

Снимка:  EPA/RONALD WITTEK

Министър на вътрешните работи, който се извинява в Сената, и нов министър на спорта, който пише в Twitter, че не иска да се "пречупи под натиска": Десет дни преди първия тур на парламентарните избори във френското правителство нищо не върви гладко.

Хаосът на стадион „Стад дьо Франс" по време на финала на Шампионската лига в Париж доминира в обществените дебати от няколко дни. В сряда вечерта министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин и новият министър на спорта Амели Удеа-Кастера трябваше да отговарят на въпроси пред Комисията по правни въпроси на Сената.

Футболни фенове, включително семейства с деца, са станали жертви на агресия, кражби, сексуален тормоз и полицейско насилие на стадион „Стад дьо Франс". На няколко фенове е било отказано влизане, въпреки че са имали валидни билети.

„Имиджът, който създадохме на този мач, накърнява националната ни гордост", заяви министърът на вътрешните работи Дарманин в Сената. Мачът беше планиран като празник на спорта, а се превърна в провал.

Първоначално за място на събитието е планиран Санкт Петербург. След руската агресивна война срещу Украйна президентът Еманюел Макрон използва връзките си с УЕФА, за да премести финала в Париж. Той беше замислен като тест за Летните олимпийски игри през 2024 г., за които „Стад дьо Франс" ще бъде ключово място за провеждане на състезанията, припомня германският Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Правителството демонстрира своята некомпетентност при осигуряването на реда и сигурността на стадиона", коментира олимпийският комисар на столичния регион Ил дьо Франс Патрик Карам. При тези обстоятелства, казва той, летните игри са обречени на провал.

Френската полиция е известна с бруталното си поведение

„Бих искал да се извиня много искрено за тази операция", заяви министърът на вътрешните работи Дарманин пред Сената. Той призна, че е имало „неуместно използване на сълзотворен газ от страна на полицията". Мирните футболни фенове с деца са били напръскани със сълзотворен газ от претоварените полицейски сили.

Във Франция полицията е известна с бруталния си подход. За разлика от други страни, сълзотворният газ е един от обичайно използваните инструменти. Сега Дарманин се разкайва, но в миналото самият той е пречил на полицията да промени начина си на работа. А сега обяви вътрешни разследвания.

Дарманин обеща, че посетителите от Испания и Великобритания ще могат да подават жалби в родните си страни от понеделник. Засегнатите лица следва да могат да представят видеозаписи като доказателство.

Министърът на спорта Удеа-Кастера също изрази съжаление за случилото се на стадиона. Тя е поискала от УЕФА бързо да компенсира 2700 британски зрители, които не са били допуснати на стадиона въпреки валидните си билети. Въпреки това и тя не намира категорично обяснение за хаоса, но обвини за него подготовката в последния момент. Едва на 4 май стана известна „самоличността на финалистите", каза тя с извинение. И твърди, че трудностите са причинени единствено от феновете на Ливърпул.

Президентът на английския футболен клуб, американецът Том Уернър, се оплаква в писмо от твърденията на министъра. „Феновете бяха третирани като добитък", оплаква се Уернър. Според него те са били нападнати от банди. Прибързаните твърдения на министъра не служат за установяване на истината и не са основание за сериозни разследвания, казва той.

Правителството на Макрон губи почва точно преди изборите

Междувременно президентът Еманюел Макрон даде да се разбере колко е ядосан от това фиаско. Преднината на президентския лагер в предизборните проучвания намалява. Създава се впечатление, че правителството губи контрол над събитията. Новият министър на солидарността Дамиен Абад е заподозрян в изнасилване. Недостигът на учители е толкова голям, че министърът на образованието Пап Ндиайе запълва учителските места с кандидати, избрани по бързата процедура за подбор без каквото и да е образование. Новият министър на здравеопазването Брижит Бургиньон все още не е намерила отговор на проблема с недостига на персонал в болниците. В 120 болници недостигът на квалифициран персонал в спешните отделения е толкова голям, че асоциацията на спешните служби се опасява, че в бъдеще няма да може да се оказва животоспасяваща помощ.

Министър-председателят Елизабет Борн почти не се появява публично и изглежда така, сякаш чака инструкции от президента. Дипломатите стачкуват, защото Макрон иска да разбие дипломатическия корпус. Реформата на държавната администрация, която не е съгласувана със засегнатите лица, подхранва недоволството и в други области. Според последните социологически проучвания президентският алианс Ensemble може да не получи абсолютно мнозинство в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още