IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Най-посещаваните футболни първенства в Европа

В много аспекти Английската Висша лига е смятана за най-доброто футболно първенство в света, но в едно отношение остава на второ място

09:52 | 19.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

В много аспекти Английската Висша лига смята себе си за най-доброто футболно първенство в света, и с право, коментира Statista. Това е най-гледаната футболна лига в света, притежава невероятни финансови ресурси, някои от най-добрите футболни клубове в света и със сигурност най-интересния списък от мениджъри, включително кръвните врагове от Пиренеите Жозе Моуриньо и Пеп Гуардиола.

Лигата среща известно предизвикателство от най-добрите играчи (или поне най-аплодираните) в света Лионел Меси и Кристиано Роналдо, които отбелязват своите голове в Испания, но с изключение на това е трудно да се постави под въпрос водещата позиция на Висшата лига.

В един определен аспект обаче Английската Висша лига е задмината от друго първенство от „Големите пет“ лиги на Европа и това е посещеамостта на стадионите. Според скорошен доклад на Асоциацията на европейските професионални футболни лиги (EPFL) средната посещаемост на мачовете от Висшата лига между сезон 2010/11 и 2016.17 е била 35 870 души. В рамките на същия период мачовете от германската Бундеслига средно са привличали 42 388 души на арените.

За разлика от Английската Висша лига Бундеслигата все още позволява билети за правостоящи, което от една страна поддържа цените на билетите ниски, а от друга – повишава средния капацитет на стадионите.

Както показва графиката, Английска Висша лига лесно задминава останалите водещи първенства в Испания, Италия и Франция по посещаемост, но докато все още има строга политика по отношение на местата, вероятно няма да успее да пребори конкуренцията от германската лига. Предвид факта, че лъвският дял от печалбата на клубовете напоследък идва от телевизионните права обаче, малко вероятно е някой от Висшата лига да изпитва особени притеснения от това.

Infographic: Which Football Leagues Draw the Biggest Crowds? | Statista You will find more statistics at Statista

Други графики можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още