Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Графика на деня: Световният пазар на износ на вино

Безапелационният лидер в износа на вино е Европа

Графика на деня: Световният пазар на износ на вино

Снимка: pixabay.com

Още в края на 2017 г. стана ясно, че винената индустрия изживя едно доста лоша година заради климата. Данните за европейското производство са значително по-ниски, което предполага, че световният пазар на износ може да премине през сътресения, коментира изданието HowMuch.net, което създава визуализация на сегашното състояние на пазара.

Данните се базират на информация за износа на вино през 2016 г. на World’s Top Exports – сайт, който следи стойността на стоките, обменяни между страните. Визуализацията адаптира размера на всеки континент според относителния му дял от пазара за износ на вино. Ето защо Северна Америка изглежда много по-малка от Европа – тя формира едва 5% от износа на вино в света спрямо 70% от Европа. Балончетата пък отговарят на размера на пазара за всяка страна.

Както се вижда, няколко ключови играча доминират на международния пазар на вино. Франция е очевидният пазарен лидер, заемайки 28,2% от износа в света. Италия е на второ място с 19,2%, а Испания – от 9,2%. Фактът, че тези страни имат свои собствени отличителни кухни и култури, фокусирани около виното, обяснява донякъде този почти монопол.

Чили и Австралия оформят челната петица на износителите на вино съответно с дял от 5,7% и 5,3%. Нито една друга страна не надвишава прага от 5%. Това създава значителен дисбаланс на пазара, сериозно контролиран от европейците.

Още по темата

Не трябва да се подценява обаче колко бързо може да се променя винената индустрия всяка година. Според данните 2017 г. е била най-лошата година за производството от 1961 г. Катастрофалните пожари в Напа наскоро унищожиха няколко винарни в Калифорния.

От положителна гледна точка други компании, например Bright Cellars, сега се възползват от анализ на големи данни, за да създадат уникални вкусове за клиентите си и да им предложат доставка до дома. Със сигурност се вижда, че пазарът е под значителен натиск за промяна.

Други графики можете да видите тук

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

5
 
3
 
5
majnata до: Стоян Петров
преди 10 месеца
Ами да , Стовене ... и изкуствената Холандия си изнася пластмасовите домати в цяла Европа , нашата България не може ...ха познай от десет пъти защо !
2
 
6
 
4
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Интересно, мъглива Великобритания изнася вино наполовина от това на слънчева Испания?
3
 
6
 
3
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Здравейте !
България произвежда малко вино по една единствена причина.
Много ръчен труд. Основно рязане и прибиране на реколтата.
Когато има много евтин труд - може да се произвежда вино...
В моето село всички масиви за овощни градини и лозя се разораха и превърнаха в ниви.
В момента в България няма работна ръка, а за селско стопанство трябва евтина работна ръка.
Българите може да работи в селското стопанство в Испания, Италия и други държави, но срещу малки пари, за които никой местен няма да работи.
Понеже пишехте за Македония и Молдова !
Къде може да избягат робите ? на този етап - никъде...
Затова ще бачкат без пари, а местния олигарх ще прави износ ....
Ако станат членове на ЕС, край на винопроизведството на тези държави ....
Всичките роби ще избягат в Испания, Франция или Италия ...
6
 
11
 
2
majnata до: lyusien
преди 10 месеца
"резултата" е такъв щото в ЕС квот ти разрешат , туй изнасяш ... лавандула си посади на терасата , на България се е паднАла лавандулата ...
2
 
9
 
1
преди 10 месеца
Звучи невероятно но изнасяме почти две пъти по малко вино отколкото Македония Преди 1989 е било различно Изнася ли сме три пъти по вече вино отколкото Македония И сме изнасяли за 30 наи богати държави в света Това е резултат от това че във винената индустрия по време на прехода се набутаха неграмотни корумпирани мутри и политици Затова сега резултата е такъв

Още от Новини
Elliott Management вече има 2,5% дял в Pernod Ricard