IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Heineken постави под съмнение целта си за маржа за 2023 г.

Компанията твърди, че усеща натиска на инфлацията и проблемите с веригите на доставки

11:21 | 16.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Heineken постави под съмнение средносрочната си цел за маржa на печалбата поради значителното въздействие на инфлацията, след като отчете по-високи от очакваното финансови резултати за 2021 г. благодарение на по-високите цени и спестяването на разходи, предава Ройтерс.

Втората по големина пивоварна в света заяви, че пандемията от Covid-19 ще засегне приходите ѝ за 2022 г., а въздействието на инфлацията и натискът на веригата на доставките ще бъдат значителни.

„Като цяло очакваме стабилно до умерено последователно подобрение на оперативната печалба през 2022 г.“, посочва компанията в изявление.

Производителят на марките Heineken, Tiger, Sol и на сайдера Strongbow твърди, че все още се стреми към 17% марж на оперативната печалба за 2023 г., но и че има „повишена несигурност“ предвид икономическата среда и нарастващите разходи за производството.

Компанията обяви, че по-късно тази година ще обнови прогнозата си за 2023 г.

Нидерландският гигант е продал с 4,6% повече бира през 2021 г. спрямо 2020 г., като е записал ръстове във в всички региони с изключение на Азия, а увеличенията на цените и насочването към по-скъпи бири е подкрепило нетните приходи с 12,2%.

Оперативната печалба на компанията е нараснала с 43,8% спрямо година по-рано до 3,41 млрд. евро. Това е над консенсусната прогноза за 3,30 млрд. евро. По-рано Heineken сподели, че резултатите ѝ за 2021 г. ще бъдат под тези от 2019 г., преди пандемията.

Heineken заяви, че е достигнала 1,3 млрд. евро от общия план за спестяване на 2 млрд. евро, който включва съкращаване на 8000 работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още