IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанска компания се насочва към масовия пазар с 3D принтирани "пържоли"

Индустрията с храните на растителна основа ще продължи да расте двуцифрено в обозримо бъдеще

13:32 | 04.07.21 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Philip Pacheco/Bloomber</em></p>

Снимка: Philip Pacheco/Bloomber

В момент, когато търсенето на алтернативи на месото на растителна основа расте, базираният в Барселона стартъп Novameat използва технологията за 3D принтиране, за да произвежда вегетариански „пържоли“, и се надява, че те ще достигнат до масовия пазар догодина, предава Ройтерс.

Novameat планира да продава „пържоли“ директно на потребители и на компании като ресторанти, заинтересовани от производството на месо на растителна основа, съобщава мениджърът за бизнес развитие на компанията Александър Кампос.

Испанската компания, която разработила технологията през 2018 г., показа как най-новият ѝ 3D принтер произвежда храна в рамките на Световния мобилен конгрес в Барселона.

„Тя нямаше вкуса на традиционната пържола, но бях положително изненадан, защото не очаквах, че текстурата ще е постигната толкова добре“, коментира пред Ройтерс Феран Грегъри, след като опита една от принтираните „пържоли“ на щанда на Novameat на най-голямото събитие за телекоми в света.

Компанията използва 3D технология, за да тества рецепти, въвеждайки съставки чрез капсули, защото процесът е по-евтин от масовото производство, обяснява Кампос.

Когато моделът бъде счетен за успешен, той може да бъде произвеждан в по-широк мащаб в по-големи машини без използването на 3D технологията, които да дават на час до 500 кг. продукт, имитиращ месото, допълва той.

Целта на стартъпа е да пресъздаде мускулните влакна в животинското месо, но използвайки съставки, които са 100% на растителна основа. Кампос прогнозира, че индустрията с храните на растителна основа ще продължи да расте двуцифрено в обозримо бъдеще.

Компанията съобщи също, че произвежда продукта, имитиращ месото, по екологични съображения.

„Стремим се да заменим животинското месо с нещо, което е по-добро за планетата, за нас самите и за животните“, казва Кампос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Като се има предвид доста исторически грешки с нови уж революционни продукти и при тези храни ще мине много време докато спечелят доверието на хората само за да ги опитат един път. А за да се хранят с тях сигурно ще трябва да минат 50 години убеждавания или просто много репресии и насилие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
яж си ги ти , белким ти се опъне дъртата кожа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
не е от незнайно какво ... много точно са определени съставките ... грахов протеин , оризов протеин , фибри от водорасли , естествени оцветители и растителни мазнини ... работят по две направления . едното е изграждане от растителни протеини , другото е комбинирано изграждане от отгледани лабораторно клетки . закачката на лабораторните клетки , е че получаваш възможно най-чистата хибридна клетка - без антибиотиците , без замърсяванията свързани с отглеждането . в момента предизвикателството е да направят телешка пържола с текстурата на месото и жилките неразличимо от истинската ! пилешки хапки или хапки от риба тон вече ги принтират с достоверност на вкус и визията като истински . ако не ти кажат че ядеш грах с ориз , ще си мислиш че нагъваш пилешки шишчета или салата с риба тон ... :))) ... следващото предизвикателство е биорекаторите за мащаб . в едно теле има 100 трилиона клетки --> биореактор за произвеждането на 100 трилиона клетки ... не са само тези , има още един куп други фирми , дето копат в тази посока . тези са по-популярните .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
kane
преди 2 години
Проблема е че много храни се изхвърлят.Проблем е и че хорта масово преяждат - могат да чдат 2-3 пъти по малко от колкото ядат. Ако всичко това се прави храна ще има за всички достатъчно и няма нужда от простотии като изкуствено месо.Аз го ям заради протеинаи мазнината. Ако новото месо не ги садържа, а има соя и ечемик - просто няма да го ям и без пари да е...защото зная физиологичните нужди на организма си. Никога не бих инвестирал в такива компании поради тези причини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
cyclop
преди 2 години
Търся алернативи на салатата на месна основа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Фермерството и производтвото на храни почти достигнаха своите физични граници докато растежа на населението въобще не е опряло тавана ами напротив. Трябват нови технологии за производство на храни от нови възстановими суровини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
georgi_shum
преди 2 години
Разбирам вегетарианците донякъде - не им се яде месо по разни причини, ок тяхно право.Ама някой да яде имитация на месо, направено от незнайно какво и как... не мога го разбера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
сами си яжте говнотиите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още