IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италиански депутати искат ЕК да се произнесе за бранда "Болгаре"

Има явно фонетично сходство с известна марка италиански вина, посочват Паоло де Кастро и Симона Бонафе

17:05 | 30.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейските депутати Паоло де Кастро и Симона Бонафе повдигат въпроса за използването на бранда "Болгаре" във въпрос до Европейската комисия. И двамата депутати са от Групата на социалистите и демократите от Италия. Паоло де Кастро е член на Комисията по земеделие и на Комисията по търговия в Европейския парламент.

Те припомнят, че през май 2017 година българският производител на вина "Домейн Бойар" е поискал от Службата за интелектуална собственост на ЕС да регистрира марката "Болгаре".

Според италианските депутати с това искане се търси явно сходство с регистрираните Bolgheri DOC and Bolgheri Sassicaia DOC и българският производител може да се възползва от утвърдената им репутацията на пазара на вина от сортовете мерло и каберне совиньон.

В питането си двамата настояват ЕК да отговори дали има нарушение на Регламента за вината и винаро-лозарските продукти. В него има текстове, които защитават вината със защитено наименование за произход.

Депутатите посочват, че има явна фонетична прилика между двете търговски марки, макар и графично да се изписват съвсем различно - Bolgheri и Bolgarè.

Ако ЕК установи подобно нарушение, "Домейн Бойар" ще трябва да спре да продава червените си вина под този бранд.

Вината Bolgheri се произвеждат в региона на Тоскана, в близост до селището Болгери. По ирония на съдбата името му е свързано с България и военен лагер на българи, ситуиран в селището в подкрепа на лангобардите. За първи път името му се появява в писмен документ през 1075 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още