IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неизвестен китайски онлайн гигант заплашва бизнеса на Zara и H&M

Shein е изцяло онлайн базирана платформа, насочена към младите потребители

12:36 | 21.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Китайският Shein може би е най-големият сайт за пазаруване, за който никога не сте чували, предава Ройтерс.

Компанията за бърза мода посяга към територията на по-утвърдени конкуренти като Zara и H&M. Тя се превърна в най-голямата, изцяло онлайн, модна компания в света по приходи от продажби на собствени марки, сочат данни на Euromonitor.

Базираната в Нанджин Shein е основана през 2008 г. и е насочена към поколението Z, което активно ползва социални мрежи. За целта компанията работи с инфлуенсъри в Instagram и TikTok, както и с кодове за отстъпки, за да привлича по-младите купувачи на все по-населения пазар на модни продукти.

Shein предлага евтини модели и всяка седмица качва стотици нови продукти в приложението си. Цената за рокля е около половината на тези в Zara, сочи скорошно проучване на цените на Societe Generale.

„Може да спестите пари, което е важно, когато купувате дрехи, защото модата се променя толкова бързо“, твърди 23-годишната Ребека Рондън, която е студентка във Валенсия, Испания, и чийто профил в Instagram сравнява десетки продукти от Shein и Zara.

Пандемията подкрепи онлайн продажбите на търговците на дребно, като даде на изцяло онлайн играчи като Shein, британската Asos и германската Zalando предимство пред Zara и H&M, които имат големи магазини в централните части на градовете.

През септември приложението на Shein записа 10,3 млн. сваляния в глобален мащаб в App Store и Google Play, сочат данни на Sensor Tower. За сравнение мобилното приложение на H&M достигна 2,5 млн., а това на Zara – 2 млн.

Към днешна дата Shein е свалено 229,4 млн. пъти спрямо 123,5 млн. за H&M и 90,6 млн. за Zara.

В седмицата от 27 септември до 3 октомври Shein беше най-свалянoто приложение за пазаруване в глобален мащаб на iPhone, сочат данни на App Annie. То попадна в топ 10 в САЩ, Бразилия, Австралия, Великобритания и Саудитска Арабия.

Частната Shein, която продава и в Amazon, не разкрива публично колко големи са приходите ѝ от продажби, нито други финансови резултати. Компанията не е отговорила на имейли и телефонни обаждания от Ройтерс. Тя е подкрепена от инвеститори като IDG Capital и Sequoia Capital Shina, сочи информация на PitchBook. Фондовете също не са откликнали на поканата да коментират. Inditex и H&M не са отговорили на поканите за интервю.

Неизвестно количество?

Въпреки че Shein набира повече последователи, тя е по-мако видима спрямо компании като Zara и H&M. Тя няма присъствие в Китай, където онлайн пазаруващите посещават Taobao на Pinduoduo, за да купуват евтини дрехи.

Междувременно някои потребители твърдят, че качеството на продуктите може да варира, сроковете за доставките – също.

За разлика от Zara и H&M, които имат подробна информация за това откъде идват дрехите им,  при какви условия работят служителите им, както и какви са финансовите резултати, Shein не дава никакви подробности за производството на своите продукти.

Inditex направи революция в модната индустрия през 90-те години на миналия век, като бързо отговори на тенденциите и ускори насочването на новите модели към магазините, като използва заводи в близост до централата си в Испания.

Shein също работи със стотици заводи в близост до централата си в Нанджин според китайски източник, пожелал да остане анонимен. По думите му китайската компания подготвя дрехите за изпращане в рамките на три дни. Това е много малко време за изпълнение за Inditex. От кроенето до магазина нормалният срок е около три седмици.

Посланици на марката

Въпреки това Shein е изправена пред трудната задача да пробие на един препълнен пазар, на който Asos и Zalando тази година записаха ръст на продажбите.

Един от начините, по които Shein се опитва да привлече вниманието, е чрез мрежа от инфлуенсъри и „посланици на марката“.

„Дадоха ми код за намаление с 15%, а аз трябва да го споделя с моите последователи“, твърди Илейнс, спортистка с 36 хил. последователи в Instagram, която получава по шест безплатни продукта от Shein на месец в замяна на промотирането им.

Inditex и H&M също записаха голям скок в онлайн продажбите, но това е малък дял от общите им приходи от продажби. От началото на февруари цената на акциите и на двете компании е спаднала с по над 20%, което анализаторите до голяма степен отдават на големите им мрежи от физически магазини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още