Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Nestle свива дела си в L'Oreal

Въпреки това компанията за пакетирани храни ще запази над 20% участие в козметичния бранд

Nestle свива дела си в L'Oreal

Снимка: Laura Stevens/Bloomberg

Nestle обяви, че ще съкрати дела си в L’Oreal до около 20% чрез продажбата на акции на стойност 8,9 млрд. евро обратно на френския козметичен бранд. По този начин компанията ще намали присъствието си в гиганта за продукти за красота за първи път от 7 години, пише CNBC.

През годините този дял беше обект на много критики, а това, че швейцарската компания запази позициите си, беше както финансов, така и стратегически ход, дори когато активистът инвеститор Third Point призова за освобождаването на дела през 2017 г.

Опитвайки се да намали участието си в L’Oreal, като запази ниво от над 20%, Nestle се е обърнала към производителя на козметика преди два месеца, започвайки преговори, които са включвали председателите и на двете компании, твърди източник, запознат с процеса.

Още по темата

Nestle твърди, че след сделката ще притежава 20,1% от L’Oreal, спрямо 23,3% по-рано. Същевременно козметичният бранд ще изкупи обратно 4% от капитала си.

L’Oreal, която плаща по 400 евро на акция, твърди, че сделката има засилващ ефект върху печалбата на акция с повече от 4% за цялата година. Компанията ще плати както в брой, така и с дълг.

В резултат на трансакцията, която се очаква да бъде приключена в следващите дни, фамилия Бетанкур Майерс ще увеличи дела си до 34,7% от 33,3%, но няма да е нужно да отправя оферта за поглъщане, както обичайно се изисква за преминаване на прага на собственост от една трета от капитала.

Цената на акциите на L’Oreal завърши сесията във вторник с 3,96% повишение до 424,8 евро, а тази на Nestle – с 0,1% ръст до 121,9 швейцарски франка.

Производителят на пакетирани храни заяви, че бордът е решил да направи обратно изкупуване на акции за 20 млрд. швейцарски франка (21,6 млрд. долара) между 2022 и 2024 г., като допълва, че ще коригира програмата, ако направи големи придобивания.

Nestle разкри, че ще прекрати сегашния си план за обратно изкупуване до края на годината, след като е изкупила обратно книжа за 12,7 млрд. швейцарски франка, или близо две трети от обема на програмата.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Ще се повтори ли и с други спортни звезди сагата с Джокович?