IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Телевизии и Amazon в битка за правата на излъчване на Английската висша лига

При предишния търг Sky и BT платиха 5,1 млрд. паунда за местните права за три години

21:37 | 09.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Мултимилиардният търг за правата за излъчване на Английската висша лига започна в петък, а футболните фенове с нетърпение очакват да видят дали някой дигитален гигант като Amazon ще влезе в битката срещу платени доставчици като Sky и BT, коментира Ройтерс.

Официалните представители зад един от най-привлекателните търгове за права в света оценяват днес офертите, за да определят кой ще има правото да излъчва мачовете от Висшата лига за три сезона, започвайки от 2019/2020 г.

Резултатът ще стане ясен в петък или във вторник – ако се стигне до втори кръг.

Телевизия Sky на Рупърт Мърдок, която изгради бизнеса си с помощта на Английската висша лига, и BT разбиха всички прогнози през 2015 г., когато се договориха да платят 5,1 млрд. паунда (7,1 млрд. долара) за местните права за три години, което бе със 70% повече от предишната сделка.

Това позволи на спортните клубове да купят скъпи играчи като Пол Погба, Ромелу Лукаку и Върджил ван Дайк, които се присъединиха към отборите срещу суми от по 75 млн. паунда.

Анализаторите не очакват сериозен скок на разходите този път обаче, тъй като и двете компании са достигнали лимита си, който могат да платят. Един от факторите, които може да ги поизнервят обаче, са спекулациите, че Amazon може да участва в търга, за да засили абонаментната си услуга Prime.

Най-големият търговец на дребно в света Amazon вече купи правата за излъчване на тенис мачове и Националната футболна лига в САЩ, за да даде тласък на услугата си Amazon Prime, която предлага безплатна доставка и съдържание срещу месечна такса.

Всички групи са отказали коментар за подхода си към търга.

Търгът за Английската висша лига включва 200 мача на живо от общо 380 всеки сезон, които са разделени в седем слота с пет големи пакета и два по-малки.

Търгът ще включва случаи, в които цял кръг от мачове ще бъдат излъчвани в един и същ момент – предложение, което би било привлекателно по-скоро за дигиталните играчи, отколкото за доставчиците на платена телевизия.

Според анализаторите Sky и BT биха били доволни да запазят сегашното си разпределение на игрите, като Sky излъчва мачовете в неделя, а ВТ – в събота.

През 2015 г. Sky плати 4,2 млрд. паунда за тригодишния пакет, което се равняваше на 11,1 млн. паунда на мач, а ВТ плати общо 960 млн. паунда, или 7,6 млн. паунда на мач.

И двете компании не искат да дават твърде много пари. Sky трябваше да намали разходите, да повиши цените и да се откаже от други спортове, за да си позволи предишния търг, а ВТ все още се възстановява от счетоводен скандал в Италия, който я принуди да издаде предупреждение за печалбата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още