IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Швейцария посочват човешкия фактор като причина за климатичните промени

Малко хора предприемат конкретни действия срещу проблема, показва проучване

14:55 | 03.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Широко мнозинство от жителите на Швейцария смята, че климатичните промени са резултат от човешко влияние, но малцинство от запитаните предприемат нещо конкретно, за да се борят с проблема. Това показва проучване на Link Institute, цитирано от агенция ATS.

85% от запитаните смятат изменението в климата за реалност, информира The Lockal. От тях 72% посочват, че то е предизвикан от човека феномен срещу 24%, според които промяната е комбинация от човешки действия и природни фактори.

Почти всички отговарят, че чувстват ефекта от климатичните промени около себе си, например при топенето на ледниците в Швейцария, по-високите температури и екстремните климатични явления като горещи вълни, бури и природни бедствия.

Мнозинството от анкетираните 2100 души казват, че борбата с проблема трябва да се води на международно, национално и индивидуално ниво. 66% отговарят, че всеки трябва да направи нещо, за да помогне.

Обаче малцинството от запитаните посочват, че наистина правят нещо.

Около 33% използват обществен транспорт, а 25 на сто отговарят, че използват колите си по-малко от преди. Малко над една четвърт спестяват енергия, 12% са се отказали да летят и 11% затоплят домовете си по-малко.

Последното лято в Швейцария беше рекордно горещо и беше последвано от суха, по-топла от обичайното, зима с малко сняг.

През октомври експерти заявиха, че ледниците в страната са загубили 3% от обема си през изминалата година, а през лятото преместването на ледници разкри останките на хора, изчезнали преди десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още