IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори археологически парк ще има около разкрития късноантичен мавзолей в столицата

Около археологическите останки до Южния парк ще бъде оформено пространство тип беседка за запознаване на посетителите с историята на мястото и детска площадка

20:00 | 14.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Втори археологически парк на мястото на малко известния късноантичен мавзолей в София ще бъде създаден до края на лятото, съобщи Столична община.

Мавзолеят се намира на ул. “Димитър Хаджикоцев“ 112 – 118 в непосредствена близост до Южния парк. Проучванията на обекта са извършени под ръководството на археолози от Регионален исторически музей – София през миналата година.

Мавзолеят вероятно е издигнат през втората четвърт на ІV в. и просъществува до третата четвърт на V в. Работата по проекта на културно-историческото наследство се ръководи от екипа на заместник-кмета Тодор Чобанов.

Лозенският хълм е бил обитаван в късната античност - втората половина на IV век. Теренът, на който се намира мавзолеят, беше спасен от инвестиционни намерения за застрояване след 2001 г., когато археологическите проучвания са възстановени от археолозите Константин Шалганов и Марио Иванов от Регионален исторически музей - София.

По откритите предмети и направени археологически проучвания археолозите предполагат, че тук се намира крайградско имение на високопоставен сердикийски гражданин, в чиито предели попада и така нареченият мавзолей на Лозенския хълм - днес част от столичния район "Лозенец" и близо до центъра на града. Вероятно мавзолеят е направен за членовете на знатната римска фамилия в подножието на хълма.

В проекта е предвидено да се изпълнят консервационно-реставрационни дейности по археологическите останки от мавзолея и по саркофазите, частично покритие на мавзолея. Ще бъде оформено пространство тип беседка за запознаване на посетителите с историята на мястото и детска площадка. Предвидено е изграждане на алеи с парково осветление, места за отдих и детски кът, както и ново озеленяване в околното пространство.

От Регионалния исторически музей – София напомнят, че най-ценният предмет, открит при проучванията, е ваза тип "Диатрета" (vas diatretum) от втората половина на ІV в. Тя е луксозна, изработена е от два пласта стъкло с ажурна мрежеста украса и фигурално-растителен фриз в кобалтово син цвят. Композицията изобразява Дионисиева сцена, в центъра на която е бог Дионис. Вазата може да се види експонирана в залите на Регионален исторически музей-София.

Разкрити са още над 160 монети и златен коланен накрайник, гривна, гребен и други предмети, свързани с живота на знатната фамилия.

Сходен, но по-малък мавзолей е разкрит в италианския град Равена. Фокусът на софийския античен обект е разкритата сграда, която е една от най-големите за Римската империя с подобен характер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още