IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aston Martin е в напреднали преговори за финансиране с Лорънс Строл и Geely

Данните за печалбата, публикувани миналата седмица, подчертаха неотложността автомобилният производител да намери нови инвеститори

17:32 | 13.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Aston Martin Lagonda Global Holdings прави последно усилие, за да привлече ново финансиране, като милиардерът Лорънс Строл е най-близо до ангажимента да купи акции на британския производител на луксозни автомобили, според източници, пожелали анонимност.

Канадският инвеститор и собственик на екипа на Racing Point Formula 1 е в напреднали разговори за вливане на около 260 млн. долара зкато част от увеличаването на капитала на автомобилния производител, съобщава Bloomberg.

Китайският магнат Ли Шуфу от Geely Group също е провел предварителни дискусии за евентуална инвестиция в Aston Martin, според същите източници. Geely, която контролира шведската компания Volvo, британската Lotus Cars и притежава миноритарен дял в Daimler AG, се интересува преди всичко от сделка за споделяне на технологии, която може да бъде от полза за фирми като Lotus, заявиха още те.

Данните за печалбата на Aston Martin, публикувани миналата седмица, подчертаха неотложността автомобилният производител да осигури нови инвеститори, които да му помогнат относно натрупването на дълг и финансирането на производството на SUV модела DBX.

Струващият 189 000 долара DBX е в основата на плановете на Aston Martin, които включват увеличаване на годишната продукция до 14 000 автомобила в срок до 2023 г. Aston Martin има 1800 поръчки за модела, отговаряйки на условието да получи последващ заем от 100 млн. долара.

„Ние продължаваме дискусиите с потенциалните стратегически инвеститори във връзка с изграждането на по-дългосрочни взаимоотношения, които могат да включват или да не включват инвестиция в акции“, съобщават от Aston Martin в изявление по имейл през уикенда.

Представител на Racing Point не е отговорил на исканията за коментар, а от Geely Group са отказали коментар. Според източниците разговорите с различни инвеститори може в крайна сметка да не доведат до сделкa.

Цената на акциите на автомобилната компания се повиши с 5.4% в началото на борсовата сесия в понеделник. Книжата ѝ поевтиняха с над 60% през последните 12 месеца.

През миналия вторник Aston Martin даде повече яснота относно дълбочината на своите проблеми, като отчете сериозен спад на печалбата през първата си пълна година като публична компания. Средствата за финансиране на компанията са намалели на фона на слабите оперативни резултати и нейният свободен паричен баланс към края на годината е в размер на 107 млн. паунда.

Наред с намаляващата печалба, Aston Martin е изправена пред перспективата за набиране на допълнително дългово финансиране, с което общият неизплатен дълг би нараснал до над 1 милиард лири.

Частните инвестиционни дружества Investindustrial и Kuwait Adeem контролират над 60% от Aston Martin. Европейската инвестиционна компания Investindustrial се очаква да участва в увеличаване на капитала, според същите източници.

Лорънс Строл натрупа богатството си, инвестирайки в модни марки, включително Pierre Cardin, Ralph Lauren и Tommy Hilfiger чрез Global Brands Acquisition Corp. Магнатът може да потърси място в борда на директорите на Aston Martin, ако продължи напред с инвестицията, пояснява един от източниците.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още