Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Aston Martin набира 150 млн. долара, за да подпомогне производството на SUV модели

Концернът има за цел да увеличи годишното производство на 14 000 превозни средства до 2023 г., което е над два пъти повече от продажбите за 2018 г.

Aston Martin набира 150 млн. долара, за да подпомогне производството на SUV модели

Снимка: Ройтерс

Британският автомобилен производител Aston Martin Lagonda Global Holdings Plc набра 150 млн. долара при продажбата на облигации, в отговор на опасенията относно ликвидността, тъй като компанията измества фокуса си върху производството на SUV модели, което се очаква да увеличи паричния поток, съобщава Bloomberg.

Емитирането на дългови ценни книжа става чрез 12-процентен купон, двойно на цената на съществуващите облигации на Aston Martin.

Допълнителни 100 млн. долара в облигации могат да бъдат пуснати през 2020 г., посочват от дружеството. 

Още по темата

Aston Martin търси бъдещ растеж чрез пускането на своя първи SUV модел, който ще бъде сглобяван в завода на концерна в Уелс, отворил врати през юни. Междувременно компанията изпитва затруднения, тъй като се сблъсква с отслабващ пазар, предизвикателствата около Brexit и глобалните търговски сътресения.

Главният изпълнителен директор на Aston Martin Анди Палмър заяви, че емитирането на облигации представлява „застраховка“ и мост към реализирането на модела DBX.

Според него компанията остава уверена в търсенето на въпросния модел, като условията за потенциалния втори транш от облигации определят поръчките на модела на около 1400 до средата на следващата година.

Bloomberg съобщи по-рано този месец, че компанията планира завръщане на пазара на облигации.

Standard & Poor's намали дългосрочния си рейтинг относно дълга на Aston Martin на ниво „боклук", едно ниво до CCC +, заявявайки, че групата е „достигнала тавана по отношение на размера на срочния дълг и натоварването с лихви, които могат да се обслужват устойчиво“.

От друга страна S&P определи дълга на дружеството като отрицателна перспектива, която отразява натиска върху маржовете, големите разходи и ливъридж равен на печалбата за 2019 г. умножена по 30.

Пренаселен пазар

Много вероятно е моделът DBX да навлезе в един пренаселен пазар на луксозни SUV-ове, където присъстват Porsche Cayenne и Macan, Bentley Bentayga, Lamborghini Urus и Rolls-Royce Cullinan.

Aston Martin има за цел да увеличи годишното производство на 14 000 превозни средства до 2023 г. с помощта на DBX, което е над два пъти повече от продажбите за миналата година в размер на 6 411 броя. Компанията се е насочила към целеви диапазон при продажбите през тази година от 6300 до 6500 броя.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Половината от продадените тази година коли в Норвегия са електрически