IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двама полицаи са ранени след нова катастрофа с Tesla в Китай

Шофьорът на електромобила е задържан, като един от полицаите е в тежко състояние

11:48 | 18.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електрически превозни средства Tesla Inc. потвърди, че двама китайски полицаи са ранени при сблъсък в понеделник (17 май) с електромобил на компанията и се ангажира да работи с властите в разследването на случая, съобщава Bloomberg.

Базираната в Калифорния компания заяви в Weibo, че е изпратила становище до правителствена агенция за инцидента, станал в китайския град Тайчжоу. Публикация на китайската информационна агенция Xinhua посочва, че един от полицаите е сериозно ранен и че шофьорът на Tesla е задържан. Кадри от инцидента, отразени от китайската преса, се разпространяват бързо в социалните мрежи във вторник. 

Още една катастрофа с участието на автомобил Tesla се разследва в Китай. На 7 май електромобил, произведен от компанията на Илон Мъск, се блъска в камион в Шаогуан, провинция Гуангдун, като в катастрофата загива шофьорът на Tesla. Причината за инцидента все още се анализира.

През последните няколко седмици Tesla се сблъска с редица обществени критики на най-големия автомобилен пазар в света. Събитията достигнаха своята кулминация по време на автомобилното изложение в Шанхай през април, когато жена се покачи върху автомобил Model 3, носейки тениска с надпис „Спирачките не работят“. Според нейните твърдения заради неизправност в спирачната система на електромобила на Tesla четирима членове на нейното семейство едва са се разминали със смъртта при катастрофа.

Въпреки че Tesla остава лидер в производството и продажбите на електромобили в страната, компанията е подложена на критики заради своето арогантно отношение към клиентите и проблемите с безопасността на превозните средства.

В САЩ технологиите, използвани в автомобилите на Tesla също са подложени на разследвания, главно заради т.нар. Autopilot, системата за подпомагане на водача, която помогна за популяризирането на електромобилите на концерна.

Националният съвет за безопасност на транспорта (NTSB) продължава да разследва катастрофата в покрайнините на Хюстън, Тексас, където автомобил Tesla се блъсна в дърво с висока скорост, като в инцидента загиват двама мъже. От производителя са категорични, че системата Autopilot не е довела до катастрофата, а предварителният доклад на NTSB сочи, че шофьорът е бил зад волана, когато е напускал дома си.

По-рано този месец 35-годишен мъж почина във Фонтана, Калифорния, след като неговият електромобил Tesla се сблъсква с преобърнат камион. Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) изпрати специален екип на мястото, който разследва инцидента.

Въпреки критиките и разследванията в края на април Tesla отчете рекордна тримесечна печалба в размер на 438 млн. долара, подкрепена от ръста при продажбите. Приходите от продажби възлизат на 10,389 млрд. долара, което представлява годишен ръст от 74%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още