IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е готов да включи автомобилния сектор в търговско споразумение със САЩ

Еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че ЕС може да махне митата за автомобилите, ако САЩ направят същото

16:50 | 30.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) е готов да включи автомобилния сектор в евентуално търговско споразумение със САЩ заяви еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом, цитирана от Франс прес и ДПА.

"Готови сме да сведем до нула нашите мита, дори за автомобилите, ако Вашингтон направи същото. Трябва да бъде реципрочно", изтъкна тя пред търговската комисия в Европейския парламент.

"Това ще бъде добре за нас в икономически план и добре за тях.. Ще го направим, ако те го направят. Ще видим", отбеляза Малмстрьом, изразявайки надежда споразумението да бъде сключено до края на 5-годишния мандат на Европейската комисия, изтичащ на 31 октомври 2019 година.

В края на юли президентът на САЩ Доналд Тръмп и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер се ангажираха да работят съвместно за премахване на митата, нетарифните бариери и субсидиите за промишлените стоки, но с изключение на автомобилите.

Еврокомисарят днес отново отбеляза, че селскостопанският сектор и обществените пазари са изключени от преговорите, които неин екип води със САЩ.

От 1 юни влязоха в сила американски наказателни мита за ЕС от 25 процента за вноса на стомана и 10 процента за алуминия, които накараха Брюксел да въведе ответни мерки за някои стоки, внасяни от САЩ.

След това американската администрация беше натоварена да определи дали да бъдат наложени допълнителни мита до 25 на сто за вноса на коли. Преговорите между Тръмп и Юнкер позволиха поне временно да бъде отстранена тази заплаха, която безпокоеше особено много Германия, чийто автомобилен сектор изнася много за Северна Америка.

Пред евродепутатите Малмстрьом увери, че не става въпрос за възобновяване на непопулярното Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), преговорите по което се разпаднаха след идването на власт на Доналд Тръмп. 

"Имаме големи разногласия със Съединените щати по търговската политика", подчерта тя. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още