Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Финализираната сделка за финансова помощ окрили акциите на Renault

В кредитната сделка за 5 млрд. евро участват банките BNP Paribas, Credit Agricole, HSBC France, Natixis и SocGen

Финализираната сделка за финансова помощ окрили акциите на Renault

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Френският производител на автомобили Renault, който изпадна във финансови затруднения, договори с банките гарантиран от държавата заем до 5 млрд. евро. Сумата на кредита може да бъде използвана изцяло или частично, съобщи Renault в сряда в Булон Биянкур. Френската държава гарантира 90% от заема. Цената на акциите на концерна скочи в ранната търговия с до 9,2%, предава Ройтерс.

Още по темата

В тази кредитна сделка участват банките BNP Paribas, Credit Agricole, HSBC France, Natixis и SocGen. В изявление на автомобилния производител се посочва, че заемът ще помогне за финансирането на ликвидните изисквания на компанията. Френският концерн ще разпредели средствата до 31 декември 2020 г., заемът пък е с падеж от 12 месеца, който Renault ще може да удължи с още три години, ако е необходимо.

Кредитът се дискутира оживено от известно време. Министърът на икономиката и финансите Брюно льо Мер сигнализира във вторник, че държавата ще одобри гаранцията. Renault планира да съкрати около 15 000 работни места по целия свят и да приложи мерки за намаляване на разходите за милиарди евро, за да излезе от причинената от коронавируса криза.

Още по темата

Льо Мер също договори с представители на Renault и синдикатите да бъде обсъден бъдещ план за големия завод на концерна в Мобеж, Северна Франция. Президентът на страната Еманюел Макрон упражни натиск и поиска конкретни ангажименти за заводите Мобеж и Дуе в Северна Франция като условие за заема. Според Renault тези две фабрики трябва да се превърнат в център за производство на електрически и лекотоварни автомобили. Държавата е важен играч в Renault с дял от 15%.

Концернът, подобно на японския си партньор Nissan, беше подложен на натиск дори преди пандемията. През 2019 г. компанията отчете първата си загуба от десетилетие и, подобно на конкурентите си, сега се опитва да жонглира със спада на приходите и промените в индустрията, най-важната от които са нарастващите инвестиции в по-чисти автомобили.

Renault планира да намали разходите като свие броя на подизпълнителите в различни области, както и броя на използваните компоненти. Компанията замразява плановете си за разширяване в Румъния и Мароко и свива производството на скоростни кутии по целия свят.

Производителят още планира да намали своя глобален производствен капацитет до 3,3 млн. автомобила през 2024 г. от 4 млн. в момента и ще се съсредоточи върху сегмента на електромобилите и вановете.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Електромобилите може да се окажат заплаха за мрежата в Европа