Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ford увеличи залога за електромобилите с 36% до 30 млрд. долара

Инвестицията включва създаване на гама от батерии, които производителят нарича IonBoost, и разработването на твърдотелни клетки за електромобили

Ford увеличи залога за електромобилите с 36% до 30 млрд. долара

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският автомобилен концерн Ford Motor Co. увеличава разходите за електрически превозни средства с поне 36% до 30 млрд. долара през следващите четири години и заяви, че до края на десетилетието четири от 10-те модела, които ще продава, ще използват батерии, съобщава Bloomberg.

Инвестицията включва създаване на гама от батерии, които производителят нарича IonBoost, и разработването на твърдотелни клетки, които се разглеждат като следващ пробив за намаляването на цените на този важен компонент и за разширяването на пробега с едно зареждане, обявяват от Ford. 

Още по темата

„Това е най-голямата ни възможност за растеж и създаване на стойност, откакто Хенри Форд започна да разпространява Model T, и ние хващаме тази възможност с две ръце“, заяви главният изпълнителен директор на втория по големина американски автомобилен концерн Джим Фарли.

От началото на годината акциите на Ford успяха да прибавят около 46% към стойността си, благодарение на амбициозните ангажименти от страна на традиционните автомобилни концерни да електрифицират своето продуктово портфолио.

Нов бизнес

Ford също създава бизнес за търговия с търговски превозни средства и дистрибуция, наречен Ford Pro, с идеята да генерира постоянен поток от приходи. Отдалечаването от стария бизнес модел, при който всички приходи идват от продажбата на автомобил, ще помогне на производителя да реализира 8% марж на оперативната печалба до 2023 г.

Концернът заяви, че новият му бизнес ще включва цифрови и физически услуги, както и създаване на мрежа от зарядни станции, депа и домашни съоръжения за зареждане. Ford назначава Тед Канис като главен изпълнителен директор на Ford Pro. Преди това Канис работи като генерален мениджър за Северна Америка в търговския отдел на Ford.

Решението на Ford е предшествано от пазарния дебют на неговия електрически пикап F-150 Lightning, който беше уважен от президента на САЩ Джо Байдън.

Компанията ще обедини сили с южнокорейският концерн SK Innovation Co. за производство на батерии за електромобили в два завода в САЩ. Ford прогнозира, че ще се нуждае от 10 завода за батерии до 2030 г. и заяви, че планира да създаде допълнителни съвместни предприятия с други производители на батерии.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 3 месеца
...а КАК ТОЧНО, предвиждат да се обслужва и поддържа тази супер батерия - не пише. Ай-яй-яйййй, лоша работа!

Още от Новини
Renault планира да съкрати още 2 хил. работници по пътя си към декарбонизация