IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай понижава с 10% митата за вносни автомобили

През втората половина на годината налозите ще се понижат до 15 на сто от сегашните 25 на сто.

13:19 | 22.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От 1 юли тази година митата за внос на автомобили в Китай ще бъдат с 10% по-ниски, като властите в Пекин също така обещават да купуват повече американски стоки, да отворят пазарите си и да насърчат сектора. Това съобщават световните агенции, позовавайки се на съобщение на китайското министерство на финансите, цитирано от БТА.

През втората половина на годината налозите ще се понижат до 15 на сто от сегашните 25 на сто.

Междувременно митата за авточасти ще бъдат понижени до 6%, уточни финансовото ведомство.

Съобщението бе направено няколко дни след обявеното примирие в търговския спор между двете най-големи икономики в света.

В началото на април китайският президент Си Дзинпин обяви подготвянето на „значително“ понижаване на митата за внос на автомобили в Китай през тази година, но без да посочва нито конкретни цифри, нито дати.

От финансовото министерство обясниха, че решението е взето „с цел да се продължат реформите и отварянето на страната“, както и стимулиране на модернизацията на сектора в опит да се отговори на потребителското търсене.

В момента внасяните в Китай автомобили се облагат с високи мита от 25 на сто, което е една от ябълките на раздора с Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обича да дава именно автомобилната индустрия като пример за „протекционистката“ търговска политика на властите в Пекин.

За сравнение САЩ облагат вносните коли с мита от 2,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:02 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още