Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Недостигът на чипове принуждава Ford да свие производството в цяла Европа

Американският концерн е спрял изцяло работа в Турция до 13 юни, като планира да преустанови производството още в Заарлуис и Валенсия

Недостигът на чипове принуждава Ford да свие производството в цяла Европа

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Европейските заводи на втория по големина американски автомобилен концерн Ford Motor Co. са засегнати от прекъсвания заради глобалния недостиг на полупроводници, съобщава Automotive News Europe.

Фабриката на компанията в Турция е преустановила производството от 19 април до 13 юни, като в същото време ще измести напред планираното лятно прекъсване, информират от Ford. 

Още по темата

Микробусите Transit, които се изграждат в завода с помощта на съвместното предприятие на концерна с Otosan, стоят зад по-голямата част от продажбите на автомобилния производител в Европа. Фабриката вече беше затворена за две седмици през март поради проблемите около коронавируса и ограничителните мерки.

В същото време производството ще бъде спряно и в завода на Ford в Заарлуис, Германия, където се сглобява компактният Focus. По този начин се удължава петседмичното прекъсване, което стартира в края на февруари.

Ford ще постави на пауза и производството на компактния микробус Transit Connect във Валенсия, Испания, от 28 април до 2 юли. Останалата част от завода ще спре производството за 20 дни между 22 април и 31 юли, което ще се отрази на производството на компактния кросоувър Kuga, Mondeo и миниваните Galaxy и S-Max.

Най-слабо ще бъде въздействието върху фабриките на Ford в Кьолн, Германия, и в Крайова, Румъния, където концернът произвежда Fiesta, Puma и EcoSport.

Съоръжението в Кьолн ще спира да работи за неопределено време, докато от 28 до 30 април концернът ще „разгледа допълнителни съкращения на производството през следващите седмици“.

Фабриката в Крайова ще преустанови работа за шест дни - на 29 април и между 10 и 14 май. От 26 април до 21 май заводът ще работи на две смени вместо на три.

Производството на Ford в редица ключови заводи в Северна Америка също е засегнато от глобалния недостиг на полупроводници, който се задълбочи покрай пожара във фабриката на японския доставчик на чипове Renesas и от рязкото застудяване в Тексас.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Renault планира да съкрати още 2 хил. работници по пътя си към декарбонизация