IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan и Sumitomo ще помагат на японските градове да се декарбонизират

Компаниите са сключили споразумение за предлагане на услуги, свързани с електрическата мобилност и възобновяемата енергия за общините в Япония

20:42 | 22.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Noriko Hayashi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Японският автомобилен концерн Nissan Motor Co. се обединява с търговската къща Sumitomo Corp., за да предлагат електрически превозни средства и възобновяема енергия на японските градове, фокусирани върху постигането на въглероден неутралитет, съобщава Nikkei Asia Review. 

Nissan, Sumitomo и Sumitomo Mitsui Auto Service сключиха споразумение за подкрепа на декарбонизацията. Трите компании ще работят съвместно, за да предоставят електромобили, системи за споделяне на автомобили и възобновяема енергия на жителите на определени градове и общини.

Компаниите се ангажират с тази инициатива на фона на обявения стремеж на японското правителство и местните власти да декарбонизират икономиката.

Към 2019 г. само четири японски общини са си били поставили за цел да постигнат въглероден неутралитет. В момента броят на ангажиралите се местни власти достига 492, или 90% от японското население.

Трите компании заявиха, че ще предложат на общините необходимия опит за декарбонизиране.

Nissan заяви, че има 10-годишен опит в производството на електрически превозни средства от пазарния дебют на своя модел Leaf през 2010 г. Чрез този опит концернът ще подкрепи стремежите на общините да намалят негативното си въздействие върху околната среда. В тази връзка Nissan ще си сътрудничи с повече от 150 местни власти и компании като част от тези усилия, заяви автомобилният производител.

Чрез новата инициатива Nissan има за цел да въведе своите електромобили в градските райони и да създаде бази за споделяне на автомобили за жителите.

Sumitomo споделя, че участва в индустрията за слънчевата и вятърната енергия в глобален план, което ѝ осигурява набор от знания и умения за работа с възобновяема енергия.

„Ще разработваме (проекти за) възобновяема енергия, която е най-подходяща за всяка общност и искаме да реализираме локално ориентирани модели за декарбонизация на местното потребление“, изтъква главният изпълнителен директор на Sumitomo Масаюки Хиодо.

Компаниите вярват, че могат да помогнат на местните власти да създадат на локално ниво производство и потребление на възобновяема енергия и в крайна сметка да декарбонизират напълно енергията, нужда за захранване на електромобилите.

Nissan и Sumitomo си сътрудничат и по отношение на рециклирането на батерии. Двете компании стартираха съвместно предприятие през 2010 г., наречено 4R Energy, което се фокусира върху рециклирането на автомобилни батерии. Въпреки че не предоставя подробности, главният изпълнителен директор на Nissan Макото Учида заяви, че иска да „разшири обхвата на бизнеса“ според нуждите на всяка община.

Компаниите не посочват коя община ще бъде първият им клиент и кога ще започнат да предлагат подкрепа за декарбонизация.

Миналия месец Nissan представи своя план Nissan Ambition 2030, очертавайки дългосрочните си цели и инвестиционната си стратегия за разработване на батерии и пазарна реализация на електромобили. Учида изтъква, че планът се фокусира върху разширяването на възможностите на бъдещите общества и ценностите, които Nissan може да предложи за насърчаване на мобилността.

„Още след обявяването на Nissan Ambition 2030 бяхме попитани: „Какви са вашите конкретни действия или планове?“, споделя Учида, добавяйки: "Това е първото действие днес".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още