IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партньор на Renault сви планирания капацитет на своя завод за батерии във Франция

Според новата прогноза съоръжението на Envision ще достигне капацитет от 30 гигаватчаса до края на десетилетието спрямо предходния план за 43 гигаватчаса

22:30 | 04.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската компания Envision Group сви размера на планирания завод за батерии за електрически превозни средства в Северна Франция - проект, разработван с фокус върху автомобилния концерн Renault SA, съобщава Bloomberg.

Envision AESC, звеното за батерии на базираната в Шанхай компания-майка, се стреми да осигури за обекта производствен капацитет от 30 гигаватчаса годишно или повече до 2029 г.. По-рано тази година компанията прогнозира, че съоръжението може да притежава капацитет 43 гигаватчаса до края на десетилетието. 

Понижението следва решение за изграждане на съоръжението на паркинг в близост до монтажния завод на Renault в Дуе, а не в съседна гориста местност, както първоначално се смяташе. Промяната е свързана с избягването на усложнения, свързани с екологичните регулации, споделя Аюми Куросе, ръководител на проекта в Envision.

Заводът за батерии на Envision е един от двата конкуриращи се проекта в района – групата Stellantis NV инвестира в подобна фабрика, която трябва да снабдява производителите на автомобили, фокусирани върху електрическите автомобили. Плановете за изграждане на съоръженията са подкрепени от държавни субсидии и се радват на силна политическа подкрепа, защото гарантират нови работни места.

В Германия Tesla Inc. се сблъсква със забавяне при изграждането на своята гигафабрика край Берлин поради съдебни искове от екологични групи, загрижени за защитата на питейната вода и дивата природа.

Envision планира да започне производство в обекта до края на 2024 г., като първоначалният годишен капацитет от 9 гигаватчаса ще бъде предназначен изцяло за Renault. Във фабриката ще работят до 1200 души.

В момента Envision планира да изгради три съоръжения с капацитет от 9 гигаватчаса всяко и една по-малка фабрика от 4,5 гигаватчаса. Една от причините, поради които компанията е избрала Северна Франция, е достъпът до нисковъглеродна електроенергия от атомни електроцентрали и вятърни турбини.

Renault заяви, че ще се нуждае от 24 гигаватчаса клетки за батерии годишно от Envision до края на десетилетието.

Компанията преговаря с най-малко пет други автомобилни производители в Европа за доставка на батерии.

Renault също си партнира с френския стартъп Verkor за производството на батерии за своите електрически превозни средства. Verkor заяви през юни, че планира да изгради фабрика с капацитет от 16 гигаватчаса във Франция, като 10 гигаватчаса вече са резервирани за Renault.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още