Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Печалбата на Daimler пострада заради по-слабо представяне на Mercedes-Benz

По-високите данъци върху автомобилите, внасяни от САЩ и Китай, и прекъсванията в доставките за отделни дизелови модели са ударили търсенето

Печалбата на Daimler пострада заради по-слабо представяне на Mercedes-Benz

Снимка: Архив Ройтерс

Германският автомобилен производител Daimler намали дивидента си, след като оперативната му пчалба за четвъртото тримесечие е намаляла с 22% заради търговските войни и нарастващите разходи за разработването на електрически и автономни автомобили са ударили печалбата на бранда Mercedes-Benz, заяви компанията в сряда.

Daimler съобщи, че възвръщаемостта върху продажбите на автомобилите от марката Mercedes-Benz е спаднала до 7,3% през четвъртото тримесечие от 9,5% през същия период на предишната година.

Това, заедно с намаления дивидент от 3,65 евро на акция до 3,25 евро, разочарова анализаторите и изпрати акциите с 2% надолу до 52,02 евро, представяйки се най-слабо в германския индекс DAX, който се търгува с 0,22% надолу, предава Ройтерс.

Още по темата

"Daimler спешно се нуждае от мерки за ефективността", каза анализаторът на Evercore ISI Арнт Елингхорст. "В момента рентабилността както на пасажерските автомобили на Mercedes-Benz, така и на камионите изостава зад тази на конкурентите.

Daimler заяви, че работи по "контрамерки", за да увеличи печалбата, но не може да представи детайли за възможно пониживане на разходите, защото те все още са в процес на изчистване.

За цялата 2019 г. Mercedes-Benz Cars очаква да постигне възвръщаемост върху продажбите между 6 и 8%, а върху Mercedes-Benz Vans – между 5 и 7%, заяви Daimler.

С насоките ни за Mercedes-Benz Cars и Mercedes-Benz Vans сме под дългосрочните ни целеви маржове. Не може да сме доволни от това. Целта ни е да се върнем към целевия диапазон на маржа от 8 до 10% до 2021 г.“, заяви главният изпълнителен директор на Daimler Диетер Цетше.

За 2019 г. Daimler заяви, че очаква лек ръст на продажбите, приходите и печалбата преди лихвите и данъците.

Печалбата на Daimler преди лихвите и данъците е спаднала до 2,67 млрд. евро през четвъртото тримесечие, което е под очакванията на анализаторите за 2,92 млрд. евро.

Продажбите на пасажерските автомобили на Mercedes-Benz са се увеличили с 4% през четвъртото тримесечие, но по-високите данъци върху автомобилите, внасяни от САЩ и Китай, и прекъсванията в доставките за отделни дизелови модели са ударили търсенето и са довели до по-ниски цени.

Mercedes-Benz се оказа най-големият луксозен бранд по продажби миналата година с 2,31 млн. нови регистрации, следван от BMW с 2,12 млн. и Audi с 1,81 млн. за миналата година.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 година
Не очаквах спад на дивидентецът, но при тая цена на акция от около 50-51 кинта (а не толкова отдавна бе паднала и доста по-ниско) - пак си е сгодна акция - 4.65% сгода. Иначе - отговорна постъпка намаляването на дивидентът е, дори доста предпазлива, защото не бе реално проблем за компанията да запази дивидентът от 3.65 кинта - но явно ръководството на силен финансов буфер държи.

Още от Новини
Финализираната сделка за финансова помощ окрили акциите на Renault