IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на автомобили в Китай с най-слаб ръст от 5 месеца

Купувачите изчакват дали разследванията на антитръстовите органи, касаещи автопроизводителите, няма да доведат до спад в цените

13:10 | 11.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на автомобили в Китай с най-слаб ръст от 5 месеца

През август продажбите на автомобили в Китай се покачват с 8,5% на годишна база. Темпът на ръст обаче е най-слабият от март тази година, сочат последните данни на Китайската асоциация на автомобилните производители (China Association of Automobile Manufacturers, или СААМ), цитирани от MarketWatch.

През миналия месец са продадени 1,47 млн. нови превозни средства. За сравнение – през август 2013 г. са били пласирани 1,35 млн. броя. Годишният прираст е най-ниският от март, когато продажбите в Китай бяха със 7,9% повече. Статистиката следи продажбите на седани, джипове и минивани.

Юли и август са слаби месеци за автомобилната индустрия, тъй като някои производители спират част от операциите си заради горещите месеци. За по-слабото представяне допринасят и намалените складови наличности при търговците на автомобили.

Освен това купувачите изчакват дали разследванията на китайските антитръстови органи, касаещи автопроизводителите, няма да доведат до спад в цените.

Общите продажби на превозни средства – за превоз на пътници и с търговски цели – растат с 4 на сто до 1,72 млн. броя, показват данните на СААМ.

В средата на юли Асоциацията понижи прогнозата си за продажбите на моторни превозни средства за 2014 г. Като причина СААМ посочва забавящата се икономика, опитите на китайските власти да се справят със замърсяването и спадащото търсене на автомобили с търговски цели.

Тази година продажбите на автомобили в Китай най-вероятно ще нараснат с 8,3% до 23,8 млн. броя. Това е по-малко в сравнение с прогнозата на СААМ в началото на годината за ръст от 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още