IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият министър иска мярката 60/40 да приключи до края на юни

Мярката няма да се активира, освен ако няма друга Covid вълна, каза Асен Василев

15:31 | 11.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

По всяка вероятност мярката 60/40 за подпомагане на бизнеса заради коронавируса ще отпадне изцяло след изтичане на срока на действието ѝ. Това каза в рамките на парламентарния контрол финансовият министър Асен Василев в отговор на въпрос на народния представител Николина Ангелкова относно финансови мерки за подпомагане на физическите и юридическите лица, заети в сектор "Туризъм".

„Моята препоръка е мярката 60/40 за подпомагане на бизнеса да приключи на 30 юни и повече да не се активира, освен ако няма друга Covid вълна“, каза Василев, цитиран от БТА. По думите му няма предпоставка да се активира отново тази мярка. Тя продължава да работи три месеца след края на епидемиологичната обстановка. 

Василев допълни, че в момента заболеваемостта от коронавирус е доста по-ниска, няма драматични ограничителни мерки към туризма.

„Най-вероятно през април-май-юни няма да има почти никакви ограничителни мерки, ако се запази тази епидемиологична обстановка. Мярката 60/40 си е свършила работата. Високите цени на енергията не са само за туристически бизнес, а за всички бизнеси“, каза още Василев.

Съгласно промяна в мярката, която влезе в сила от 1 юни, фирмите, чиито приходи от продажби са намалели с 40%, получават подкрепа от държавата в размер на 60% от осигурителния доход на работниците и от дължимите от работодателите осигурителни вноски. Компаниите, чиито обороти са намалели с 30%, могат да получат средства в размер на 50 на сто от осигурителния доход и от дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Dio
преди 2 години
Крайно време е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още