Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Airbnb трупа загуби за стотици милиони долари заради коронавируса

Гигантът в краткосрочните наеми планира да набере капитал и не се отказва от листването на борсата тази година

Airbnb трупа загуби за стотици милиони долари заради коронавируса

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Гигантът в краткосрочните наеми Airbnb обмисля да набере капитал от нови инвеститори, тъй като се бори с нарастващи загуби заради опустошителните последици от пандемията от коронавирус върху глобалния бизнес, съобщават близки до компанията източници, цитирани от Wall Street Journal.

Пандемията застрашава и плановете на Airbnb за листване на борсата тази година, а бордът на компанията и инвеститорите са разделени за това кой е най-добрият път напред, допълват запознатите източници.

Базираният в Сан Франциско стартъп, който позволява на хората да обявяват имотите си за краткосрочен наем на сайта му, е регистрирал загуби за стотици милиони тази година, съобщава единият от източниците. Говорител на Airbnb заяви, че компанията има „4 млрд. долара ликвидни средства“ и „заедно с борда ни сме съсредоточени върху намирането на начини да помогнем на нашата общност да устои на тази криза“.

Малко е вероятно компанията да може да привлече инвеститори при оценката си от 2017 г. от 31 млрд. долара, когато последно набра пари, казват запознатите източници. Ръководството обмисля кой е най-ниският праг, до който е склонно да стигне, за да потърси инжектиране на капитал.

Още по темата
Wall Street Journal съобщи миналия месец, че на вътрешно ниво Airbnb вече оценява компанията на по-малко от 31 млрд. долара.

Airbnb, която е една от най-големите частни компании в САЩ, планираше да направи дългоочаквания си дебют на фондовите пазари тази година чрез директно листване, което щеше да включва набирането на допълнителни средства.

Сега компанията обмисля да набере пари чрез първично публично предлагане и бордът на директорите й е провел редица срещи този месец, за да обсъди подхода й, казват запознатите източници. Morgan Stanley и Goldman Sachs са били ангажирани за водещи поематели. Но IPO-то може да бъде осъществено, само след успокояването на коронавирусната криза, стабилизирането на фондовите пазари и възстановяването на финансите на компанията, допълват източниците.

„Не е изненадващо, че в тези извънредни времена, подобно на почти всички компании в света, и ние редовно се консултираме с борда ни, за да обсъдим работата си“, коментира говорител на Airbnb.

Компанията, която е обхваната от повсеместната криза в глобалната туристическа индустрия заради вируса, сега е изправена пред намаляващи приходи и недоволство от собствениците на имоти, които са гръбнакът на бизнеса й.

Всичките й големи пазари са засегнати. Резервациите миналата седмица бяха надолу с около 95% на годишна основа в Азия, 75% в Европа – най-големия пазар на компанията, и 50% в САЩ, казва един от запознатите източници. Данни отпреди две седмица на аналитичното звено на Airbnb, AirDNA, също показаха, че резервациите в големите градове в света потъват. Числата за миналата седмица са много по-лоши, допълва източникът.

Говорител на компанията е заявил, че данните не са точни, но е отказал да предостави други цифри.

Бордът на Airbnb изрази безпокойство, че компанията върви към червена територия още преди пандемията да засегне бизнеса й. На заседание на борда в края на миналата година ръководителите са изказали притеснението си от раздуването на разноските за централата й и заплати на служителите й, които са изпреварили дори бързия по онова време ръст на приходите.

Някои членове на борда са недоволни, че Airbnb не е станала публична компания миналата година, когато растящият фондов пазар увеличаваше цената дори на недоходоносни стартъпи, казват запознатите източници. Служителите се тревожат, че листването може да бъде отложено за след края на годината, което означава, че много ценни опции върху акции ще изтекат и ще станат нищожни.

Близък до Airbnb източник казва, че ръководството и бордът работят в синхрон, но външни инвеститори са разтревожени от проблемите на компанията и нейния отговор.

Главният изпълнителен директор на Airbnb Брайън Чески е подложен на засилен натиск от служителите за листване след повече от десет години като частна компания. Той неотдавна опитал да успокои служителите, че няма да се стигне до забавяне. На среща със служителите по-рано този месец и в отделен телефонен разговор с тях миналата седмица Чески е заявил, че компанията планира да запази курса към листване тази година, съобщават запознатите източници.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Metro спира планове за продажба и обратно наемане на обекти в Румъния и Словакия