Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Бизнес имотите в САЩ се върнаха на нивото преди COVID, но пазарът е различен

Възстановяването е стимулирано от ниските лихви и от оптимизма в борбата с COVID-19

Бизнес имотите в САЩ се върнаха на нивото преди COVID, но пазарът е различен

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Продажбите на бизнес имоти в САЩ тази година са се върнали на нивата преди пандемията, стимулирани от исторически ниските лихви и вярването на много инвеститори, че най-лошото от COVID-19 е отминало, пише Wall Street Journal.

Но ситуацията с продажбите на бизнес имоти изглежда много по-различна, отколкото преди здравната криза в началото на 2020 г. Градове като Ню Йорк и Сан Франциско вече не са предпочитани, както и имоти като офис сгради в централните градски части и конгресни хотели.

В същото време градовете от югоизточните и югозападните щати регистрират рекордни продажби, а инвеститорите се насочват към други типове имоти, които са се представили добре по време на пандемията, включително жилищни сгради, предлагащи значителни удобства, складове и офис сгради, предназначени за фармацевтичната и биотехнологичната индустрия. „Има насочване както към нови видове имоти, така и към нови пазари“, констатира доклад на компанията за данни и анализи Real Capital Analytics.

Инвеститорите са придобили бизнес имоти в САЩ на стойност 144,7 млрд. долара през второто тримесечие, съобщава компанията. Както може да се очаква, това е три пъти повече от обема през второто тримесечие на 2020 г., когато пандемията беше в началните си месеци и имаше повсеместна несигурност сред инвеститорите за въздействието ѝ върху икономиката.

Още по темата
Обемът от продажби през второто тримесечие на тази година е бил над средното равнище от 127,2 млрд. долара между 2015 и 2019 г., показват данните на Real Capital. Това е изненадващо за много наблюдатели, които очакваха пандемията да предизвика срив на продажбите на бизнес имоти като този след световната финансова криза.

Този път обаче бизнес имотите не доведоха до сериозни проблеми с ликвидностите благодарение отчасти на политиките за количествени облекчения на Федералния резерв и по-малката задлъжнялост на пазара, отбелязва Real Capital. „При това забавяне на икономиката просто нямаше предпоставки за бедствие“, допълва компанията.

Сред големите купувачи на бизнес имоти през 2021 г. са LaSalle Investment Management, компания за управление на инвестиции в недвижими имоти, която е придобила американски имотни активи за 1,9 млрд. долара спрямо 202 млн. долара през първото полугодие на миналата година и 1 млрд. долара през първото полугодие на 2019 г. LaSalle наваксва забавянето на активността миналата година, казва Брад Гриес, един от ръководителите на компанията за Северна и Южна Америка.

Компанията е оптимист и за растежа на някои видове имоти, включително офис сгради за природни науки и апартаменти под наем. „Излизаме от рецесия и наблюдаваме прогнози за няколко добри години за икономиката“, казва Гриес.

Секторът на многофамилните жилища е имал най-голям обем от продажби тази година на ниво от 92 млрд. долара, особено апартаменти с градини извън големите градове. Инвеститорите наблюдават запазване на силните нива на заетост и на наемите благодарение отчасти на търсенето от хора, които са били изключени от пазара на покупки на жилища заради растящите цени.

Дейността по сливания и придобивания сред инвестиционните тръстове в недвижими имоти също е висока. При една от сделките през последните седмици собственикът на търговски центрове Kite Realty Group придоби по-голямата компания Retail Properties of America в сделка изцяло с акции, която доведе до комбинирана компания със 185 имота и пазарна капитализация от около 4,6 млрд. долара.

Много от регионите с най-силни пазари на бизнес имоти са тези, които са се възползвали от ръст на населението по време на пандемията, тъй като хората напускаха градовете за сметка на околностите им и локации в югозападните и югоизточните щати. Тази година рекордни обеми за първото полугодие са отчетени в Далас, Атланта, Финикс, Остин, щата Тексас, Тампа, Нешвил и Сан Антонио, показват данните на Real Capital.

Но скокът не се усеща навсякъде. Пандемията е свила търсенето на молове и офис сгради. Манхатън, който беше на второ място по обем на продажбите през първото полугодие на 2019 г., сега заема едва 11-о място за първото полугодие на тази година. Сан Франциско отстъпва на 15-о място спрямо 10-о място през 2019 г., съобщава Real Capital.

Инвеститорите губят апетита си към офис сгради, защото бъдещето на търсенето е помрачено от популярността на работата от вкъщи по време на пандемията. Много наематели на офиси възприемат нови стратегии към работното място, които да позволяват повече работа от разстояние дори след пандемията.

Някои от продажбите на офиси през първото полугодие на тази година са включвали компании, купуващи площи, които заемат. Например LinkedIn придоби офис комплекс в Сънивейл, щата Калифорния, за 323 млн. долара.

Други офис сделки тази година са включвали сгради на топ локации. През май, например, Northwood Investors се договори за придобиването на две сгради в Манхатън за 325 млн. долара. Търговските площи в имота са заети на над 90% от наематели като ресторанта Balthazar и бутика за женска мода Aritzia.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Vonovia е напът да си подсигури придобиването на Deutsche Wohnen