IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на британските жилища се увеличават 11-и пореден месец

Това обаче е и четвъртият месец, в който годишният темп се забавя

12:05 | 08.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на британските жилища са се увеличили с 1% на месечна база през май, удряйки нов рекорден връх, като имотният пазар продължава да се противопоставя на опасенията за спад, причинен от кризата с разходите за живот, съобщава Bloomberg.

Увеличението от 2857 паунда спрямо април представлява 11-пореден месечен ръст и така средната цена на жилищата е достигнала 289 099 паунда. За годината до края на май цените са се увеличили с 10,5%. Според Halifax недостигът на жилища за продажба за пореден път стои зад увеличението.

Това обаче е и четвъртият месец, в който годишният темп се забавя и в комбинация с по-слабото ипотечно кредитиране това предполага, че пазарът може би губи инерция.

„Въпреки много реалният натиск от разходите за живот, който някои хора изживяват, дисбалансът между предлагането и търсенето на имоти остава основната причина зад продължителния ръст на цените на жилищата“, казва Ръсел Гали, управляващи директор в Halifax.

Доходите на домакинствата са под натиск, тъй като растящите сметки за електроенергия засягат жизнените стандарти. Английската централна банка повишава лихвените проценти, за да се пребори с инфлацията. Очаква се всичко това да натежи на цените на жилищата.

Гали казва, че пазарът „е започнал да показва признаци на охлаждане“.

„Ипотечната активност е започнала да намалява и в комбинация с инфлационния натиск, упражняван в момента върху бюджетите на домакинствата, има вероятност активността да започне да се забавя“, добавят от компанията.

Северна Ирландия остава основната гореща точка с годишна инфлация при жилищните цени от 15,2%. Само Йоркшир и Хъмбър, Шотландия и Лондон бележат едноцифрен ръст на жените на жилищата.

Купуването на дом в столицата днес средно би изисквало 541 942 паунда.

Анализът на Halifax показва, че пред последното десетилетие цените на жилищата са се увеличили със 74%, което се равнява на 123 016 паунда. Най-силната инфлация е в Лондон – 84,2%.

В парично изражение търсещите жилище в Лондон се нуждаят с 247 638 паунда повече, отколкото преди 10 години, докато за тези в Източна Англия тази сума е 153 930 паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още