IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Гърция тръгнаха леко нагоре през 2017 г.

По данни на брокери имотите в страната са поскъпнали със средно 1% спрямо нивата от 2016 година

10:23 | 28.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата в Гърция са се повишили със средно 1% спрямо нивата през 2016 година, съобщава в. "Катимерини" , позовавайки се на данни на агенцията за недвижими имоти RE/MAX Hellas. При новите сгради (строени в последните 5 години) повишението с малко под 1%, а за по-старите постройки - с 1,1%.

В областта Атика, където е и най-големият инвеститорски интерес, тъй като имотите могат лесно да бъдат отдавани за краткосрочни наеми, старите апартаменти и къщи са поскъпнали с 1,2%. За сметка на това новото строителство записва спад в цената - в рамките на 0,3 на сто.

В по-голямата част от Гърция пък старите жилища запазват цените си, а новите поскъпват - средно с 1,6% (ако не се вземе предвид Атика).

Междувременно според насоки на местните данъчни служби наемите на имоти, предоставени краткосрочно чрез платформи като Airbnb, няма да бъдат облагани с ДДС. Собствениците не трябва да предлагат на своите клиенти допълнителни услуги, като например почистване и т.н. Ако хотелиерски услуги се предлагат, ДДС върху услугата е 13%, допълва "Катимерини".

Изключенията обхващат и предлагането на интернет и други услуги - в случаите, когато абонаментът се плаща от собственика и цената му е включена в нощувката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още