IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеф Безос притежава имотна империя за почти 600 млн. долара

Милиардерът е станал собственик на 14 имота от 1998 г. насам

17:05 | 04.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Robert Perry/EPA/Bloomberg</em></p>

Снимка: Robert Perry/EPA/Bloomberg

Портфейлът с недвижими имоти на основателя на Amazon Джеф Безос е достигнал нови космически висини през 2021 г., като е набъбнал с над 100 милиона долара благодарение на две големи покупки в Хавай и Манхатън, съобщава британският таблоид Daily Mail.

С тези придобивки портфейлът с имоти на основателя на Blue Origin е нараснал до близо 600 млн. долара в годината, в която кралят на електронната търговия се раздели с титлата си на най-богат човек в света за сметка на конкурента си Илон Мъск, както и с титлата главен изпълнителен директор на компания за един трилион долара.

Безос, който има нетно богатство от 195 млрд. долара, от които 5 млрд. долара са заработени само през миналата година, притежава 14 луксозни имота, придобити от 1998 г. насам, като цената им варира от 5 млн. долара до 165 млн. долара, а локациите им включват Ню Йорк, Калифорния, Тексас, родния му щат Вашингтон и град Вашингтон.

Последният закупен имот от Безос е частно имение на Хаваите, което се простира на площ от 56 декара. Комплексът с три сгради се намира в живописния залив Ла Перуз на хавайския остров Мауй и е струвал на бившия ръководител на Amazon 78 млн. долара.

Продавачът на имота е енергийният бизнесмен Дъг Шац, който го купил за 4,2 млн. долара през 1996 г. Имението се намира близо до спящия вулкан Халеакала, който е осем пъти по-голям от Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк и е изригвал за последен път през 1790 г.

Другата покупка на Безос през 2021 г. е послужила като допълнение на закупени апартаменти в предишните години на Пето авеню в Ню Йорк. През последните три години милиардерът купи пет имота в една и съща сграда, създавайки фактически огромно жилище.

След последната придобивка на апартамент за 23 млн. долара в историческа сграда в квартал Флатирон, където вече има четири други жилища на обща стойност 96 млн. долара, притежаваните от Безос жилищни площи в сградата вече надхвърлят 1800 кв. м.

През 2020 г. милиардерът стана собственик на второ жилище във Вашингтон, след като през 2016 г. се сдоби с друг имот за 23 млн. долара в района, който е бивш текстилен музей и разполага с площ от 2500 кв. м. Първото жилище на Безос в американската столица е построено през 1912 г. и е включено в Националния регистър на историческите места.

Известно е, че в района живеят известни личности, включително семейство Обама, което притежава къща за 5,3 млн. долара наблизо и Иванка Тръмп и Джаред Къшнър.

Милиардерът се сдоби с втория си имот във Вашингтон за значително по-скромната сума от 5 млн. долара. Той има и други големи инвестиции във Вашингтон, сред които вестник Washington Post, който купи през август 2013 г. за 250 млн. долара. Изданието е включено в данните за нетното му богатство.

През юли 2020 г. Безос увеличи имотните си притежания в Бевърли Хилс, като се сдоби с имение за 10 млн. долара.  През февруари същата година той стана притежател и на друго имение в района за 165 млн. долара. То се простира на площ от 40 декара, а основната постройка в грегориански стил е с площ от 1260 кв. м. В комплекса влизат още две къщи за гости, детска градина и три сауни, тенис корт, плувен басейн, големи тераси и голф игрище с девет дупки.

Безос притежава още две имения в Бевърли Хилс. Той купи първото за 24,45 млн. долара през 2007 г. и придоби съседен имот десет години по-късно за 12,9 млн. долара. Първата му къща в испански стил включва седем спални, седем бани, сауна, тенис корт, плувен басейн гараж за шест коли и четири фонтана. Вторият имот е по-скромен с площ от 420 кв. м, разполагащ с четири спални.

Повечето притежавани от Безос земи изненадващо се намират в Западен Тексас, където бившият ръководител на Amazon притежава 1,6 млн. декара в Кълбърсън и Хъдспет, източно от Ел Пасо.

Земята е била купена от Безос за неизвестна сума през 2004 г., като по-голямата част от нея е купена с помощта на дружества с ограничена отговорност, кръстени на известни пътешественици, съобщи по онова време Wall Street Journal.

Огромният имот включва и ранчо край Ван Хорн, което напомня на Безос за летата, които прекарвал в ранчото на баба си и дядо си, докато растял край малкия град Котула. Ранчото служи за база на частната му компания за космически полети Blue Origin, която основа през 2001 г.

През 1999 г. Безос, който по онова време има нетно състояние от около 10 млрд. долара, купи първия си имот в Ню Йорк, апартамент в Манхатън с гледка към Сентръл парк на цена от 7,7 млн. долара. Предишният собственик на жилището беше ръководителят на Sony Music Томи Мотола. Домът се състои от три свързани апартамент в известната сграда Century в Ъпър Уест сайд.

Първите големи покупки на имоти на милиардера обаче са две жилища в родния му щат Вашингтон, купени през 1998 г., които той обедини в едно имение, служещо му за основен дом през последните няколко десетилетия.

Двата имота в Медина, скъпо предградие на Сиатъл, където живее и Бил Гейтс, струваха на милиардера 10 млн. долара. Единия имот е с площ от 1900 кв. м и има пет спални и пет бани. Другият е с площ от 770 кв. м и също разполага с пет спални и пет бани. Двата имота бяха ремонтирани за 28 млн. долара през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още