IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2050 г. жилищата във Великобритания може да се отопляват само с водород

Сградите съставляват една трета от емисиите на парникови газове в страната

10:42 | 16.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Отоплението на британските домове само с водород може да се превърне в нещо обичайно след няколко десетилетия, тъй като правителството очаква технологичните разходи да намалеят, точно както се случи с вятърната енергия, пише Bloomberg.

За да ускори прехода от фосилните горива, правителството ще помогне за финансирането на първите британски жилища, отоплявани изцяло от новия енергиен източник, съобщи министърът на енергетиката Ан-Мари Тревелян.

„Водородът е изключително важен в много отношения“, каза тя и допълни, че министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия ще публикува в най-скоро време стратегията си за декарбонизация на сградите и отопление.

Водородът отделя само пара при горене, което го прави много по-чиста алтернатива на газа. Като първа стъпка компаниите, управляващи регионалните газопроводи, Northern Gas Networks и Cadent Gas, ще изградят две демонстративни къщи, отоплявани от горивото, на цена от 750 хил. паунда (1 млн. долара). Една трета от средствата ще бъдат осигурени от министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия.

Премиерът Борис Джонсън вече заяви, че иска след десет години водородът да отоплява цял град.

Но макар много анализатори, включително тези от BloombergNEF, да очакват цените на технологията да намалеят значително, рискована стратегия е да се възлага твърде голямо доверие на технология, която все още не е доказана в търговско отношение. Великобритания не е единствената страна, която предприема подобна стъпка, държави членки на ЕС като Германия също развиват национални стратегии за това как да използват водорода в енергийния си преход.

Сградите генерират една трета от емисиите на парникови газове във Великобритания. С над 23 млн. имота, свързани към газовата й мрежа, „позеленяването“ на сектора е много важно за справяне с климатичните промени.

Отопляваните с водород домове ще бъдат построени в Лоу Торнли близо до Нюкасъл, Североизточна Англия, който преди време беше центърът на стоманената индустрия. Километър по-надолу Northern Gas Networks и Cadent разработват проект, който ще осигури 670 жилища в селището Уинлатън, които ще се отопляват с комбинация от водород и газ от тази година.

Освен за отопляване на домовете водородът се очаква да помогне и за декарбонизирането на тежки индустрии – от стоманената до производството на цимент.

Великобритания си е поставила за цел да разработи пет гигавата електролизаторен капацитет до 2030 г., но на този етап горивото е твърде скъпо, за да получи широко разпространение. Тревелян очаква цените да паднат както при офшорната вятърна енергия през последното десетилетие. Това ще се случи, след като технологиите за производство на водород и улавяне и употреба на въглерод бъдат доказани в широк мащаб, смята тя.

В глобален план цената на офшорната вятърна енергия е намаляла с близо 60% от 2009 г. насам, сочат данни на BloombergNEF. Компанията прогнозира също, че цените на електролизаторите ще намалеят с 90% до 115 долара на киловат до 2030 г., превръщайки зеления водород за 2 долара на килограм в реалност в много страни.

„Ще достигнем повратна точка, която несъмнено ще намали цената и ще направи това конвенционална част от бъдещия ни свят“, убедена е Тревелян.

Тя обаче отказа да се ангажира дали правителството ще забрани газовите бойлери в новите домове от 2033 г. – политика, която Комитетът по климатичните промени смята за ключова, за да може Великобритания да застави хората да изберат по-зелен източник на отопление като водорода. Тревелян изтъкна вместо това липсата на квалифицирани служители като едно от най-големите предизвикателства пред индустрията.

„Напълно сме готови да поемем по този път и едно от предизвикателствата е повишаването на квалификацията“, посочи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още