IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Evergrande избегна на косъм спиране на плащанията за втори път

Китайската строителна компания направи в последния момент второ просрочено лихвено плащане по доларови облигации

10:16 | 29.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Някои от притежателите на облигации на China Evergrande Group са получили просрочени лихвени плащания малко преди изтичането на гратисния период, което дава още време на затъналата в дългове строителна компания в усилията ѝ да набере средства чрез продажби на активи, предава Bloomberg.

Някои притежатели на доларови облигации с падеж през 2024 г. са получили уведомление, че им е било платено в четвъртък, съобщават запознати източници, пожелали да останат анонимни заради частния характер на плащанията.

Evergrande пропусна лихвено плащане, дължимо до 29 септември, след което започна да тече 30-дневен гратисен период, преди инвеститорите да могат да обявят спиране на плащанията. Това е вторият път в рамките на този месец, в който затъналата в дългове строителна компания избягва спиране на плащанията.

Новото плащане на чуждестранни притежатели на облигации се случва на фона на разпродажби на китайски облигации с неинвестиционен рейтинг (junk), които бяха засилени в четвъртък от Kaisa Group Holdings, един от най-големите емитенти на доларов дълг в имотния сектор.

Evergrande се оттласна от ръба на спирането на плащанията миналата седмица, след като плати други просрочени лихви преди края на гратисния период. Макар че плащането изненада някои инвеститори, доларовите облигации на компанията остават на потиснати нива, тъй като кредиторите се готвят за евентуално преструктуриране на дълга, което може да се окаже едно от най-големите в историята на Китай. Evergrande Evergrande

Консултанти на Evergrande и притежатели на облигации подписаха по-рано тази седмица споразумения за неразкриване на информация в подготовката на потенциални разговори за управлението на дълговото бреме на строителната компания. Консултантите и притежателите на облигации обменят информация с компанията като първа стъпка към преговори за цялостно преструктуриране на дълга.

Плащането дава още време на Evergrande в усилията ѝ да набере средства чрез продажби на активи. Китайските власти вече започнаха да полагат основите за потенциално преструктуриране, като привлякоха счетоводни и правни експерти, за да направят преглед на финансите на компанията.

Властите поискаха от основателя милиардер на Evergrande Хуей Ка Йен да използва личното си богатство, за да смекчи дълговите проблеми на имотния гигант. Указанието се прибавя към признаците, че Пекин не е склонен на спасяване от държавата, въпреки че кризата се разпространява сред други строителни компании, влошава нагласите на имотния пазар и създава риск от сътресения във втората по големина икономика в света. Водещ китайски регулатор призова тази седмица компаниите да направят „активна подготовка“ да изпълнят плащанията по чуждестранните си облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още