IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки отпускат все повече и по-големи кредити за сектора на имотите

Конкуренцията между кредиторите засега е основно при лихвените нива, а не толкова при по-рисковите заеми

09:45 | 07.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Когато испанската банка Bankia SA получи спасителна помощ през 2012 г., ѝ беше забранено да се отпускат такива заеми за сектора на имотите, които предизвикаха проблемите ѝ. Тази забрана изтече на 1 януари и, както и други испански кредитори, Bankia се нахвърли на възможността отново да финансира проекти за недвижими имоти, пише Wall Street Journal в свой анализ.

„Приятно е да бъдем отново в сектора. По отношение на растежа цикълът все още е възходящ“, коментира Алберто Манрике, директор по финансирането на недвижими имоти в Bankia, четвъртата по големина банка в Испания по пазарна капитализация.

Не само в Испания, но и навсякъде в Европа банковото финансиране за имоти отново е в играта, отбелязва изданието. С разширяването на икономиката се подобрява и балансът на кредиторите. Затова много банки увеличават обема на заемите за сектора и се конкурират агресивно по отношение на лихвите.

BNP Paribas SA например разшири портфейла си от заеми за бизнес имоти с двуцифрено число в процентно изражение през 2016 и 2017 г., казва Жил Полет, ръководител финансиране за недвижими имоти за Европа в банката. През миналата година банката е отпуснала средства за 40 сделки, сред които рефинансиране на Dundrum Town Centre, един от най-големите търговски центрове в Ирландия, на стойност 625 млн. евро.

Парижката Natixis SA се очертава като един от най-активните кредитори на американския пазар. В края на миналата година тя стана водещ партньор в група, която предостави заем за строителството на Cottonwood Management за 480 млн. долара. Това е проект със смесено предназначение с площ от над 800 хил. кв.м в района на пристанището в Бостън.

Не липсват и финансови институции в някои страни, например Гърция, които са в трагично положение, отбелязва изданието. Акциите дори и на най-добре капитализираните банки се избягват от инвеститорите заради по-ниската им рентабилност. Отпускането на заеми за недвижими имоти от банките обаче определено набира скорост и се връща на мода сред кредиторите, които са възстановили здравословния баланс.

„Разполагаме с капитал и имаме и желание да се включим на този пазар“, казва каза Роман Коган, който оглавява звеното за бизнес имоти в Европа в Deutsche Bank AG.

Bankia в момента изгражда доста мащабен портфейл от кредити за финансиране на жилищно строителство в Испания. Очакванията на финансовата институция са в рамките на около три години да се достигне пазарен дял от 8% от сектора за финансиране на недвижими имоти.

Наличието на дългово финансиране е знак за здравето на европейския пазар на недвижими имоти. Продажбите на бизнес имоти са силни, което подкрепя ръста на цените, а на някои пазари те отчитат и нови рекорди. През миналата година инвестициите само в бизнес имоти в Европа възлизат на 312 млрд. евро в сравнение с 281 млрд. евро през 2016 г., показват данни на компанията Real Capital Analytics.

На места обаче цените са толкова високи, че някои регулатори започнаха да нервничат открито. В изказването си пред Европейския парламент (ЕП) през февруари председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги посочи, че сегментът на бизнес имотите се нуждае от "строг мониторинг", за да се предпази от евентуален балон.

Възстановяването на банковите баланси идва след дълъг период на слабост заради световната финансова криза от 2008 г. „През последните 10 години банките се управляват за регулаторите, а не за акционерите“, коментира Джордж Караманос, анализатор в Keefe, Bruyette & Woods.

Някои банки по-рано успяха да се върнат към кредитирането за сектора на имотите. ING Groep NV направи това в края на 2013 г., отчасти защото беше принудена и от ЕЦБ да обогати портфейла си.

В края на 2016 г. местните банки в еврозоната са отпуснали заеми за недвижими имоти в размер на 947,3 млрд. евро. Това е последната година, за която ЕЦБ има данни, посочва изданието. В края на 2014 г. обемът беше 910,7 млрд. евро.

Европейското банково кредитиране за сектора на имотите рязко се увеличава и в САЩ. Само американските клонове на германските банки са отпуснали 24 млрд. щатски долара заеми само през третото тримесечие на 2017 г. спрямо 14 млрд. долара за третото тримесечие на 2015 г., показват данни на Trepp LLC.

Някои кредитори се опитват да увеличат пазарния си дял, като предлагат и по-големи заеми спрямо стойността на имота. Много от ръководителите на европейските банки обаче твърдят, че се опитват да се поучат от миналите грешки и избягват смекчаване на стандартите си за проучване на клиентите и проектите. Според тях конкуренцията засега е в намаляването на лихвите, което понижава разходите по заемите за много инвеститори дори в условията на растящи основни лихвени проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още