IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Китай ще се стреми към таван върху наемите за овладяване на растящите цени

Това е пореден ход на местните власти за смекчаване на натиска върху цените

20:45 | 31.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Китай обяви планове да постави таван върху наемите на жилища в градовете и да опазва по-старите имоти в пореден ход за смекчаване на натиска върху цените на жилищния пазар и насърчаване на обновяването на градовете, предава Bloomberg.

Жилищното министерство цели да контролира ръста на наемите в градовете до не повече от 5% на година, съобщи то в комюнике във вторник. Министерството се стреми да осигури балансирано търсене и предлагане на наемния пазар.

Съобщението показва един от топ приоритетите на президента Си Дзинпин в преследването му на „общ просперитет“. Регулаторите увеличават усилията за овладяване на цените на земята и на жилищата, които стимулираха бързото развитие на имотната индустрия в Китай.

Министерството съобщава още, че ще търси решение и на други проблеми като подобряване на обществените услуги и инфраструктура, изграждане на добри достъпни жилища под наем и гарантиране, че проектите за градско развитие не са прекомерни и не създават рязък ръст на търсенето на жилища.

Натискът върху наемите в големите градове отчасти идва от мащабно разрушаване на сгради в рамките на градското обновяване. Тази дейност противоречи на първоначалното намерение на правителството и не е подходяща за Китай, който навлезе в късна фаза на урбанизация, заяви на брифинг заместник-министърът по жилищната политика Хуан Ян.

Почти 64% от населението сега живее в градовете, каза Ван Мънхуей, министър на жилищата и градско-селското развитие. Това е ръст спрямо 51,3% през 2011 г. и 10,6% през 1949 г., сочат статистически данни.

Стабилизиране на цените

Китай ще стабилизира цените на терените и на жилищата, както и пазарните очаквания, за да гарантира стабилно развитие на имотния сектор, заяви заместник-министърът по жилищната политика Ни Хон на същия брифинг. Властите ще преследват още по-ожесточено нарушенията в индустрията, допълни той без да разкрива повече подробности.

Контролът върху наемите се превръща в противоречив въпрос в някои развити страни в момент, когато цените на жилищата растат в цял свят. Берлин въведе замразяване на наемите, но по-рано тази година то беше отменено от съда. В Швеция предложение за дерегулиране на наемния пазар предизвика политическа криза.

Ходът на Китай е поредната политика, целяща охлаждане на имотния пазар. Правителството спря неотдавна търговете на земя в някои големи градове, като потенциално засегна ключов източник на пари за местните власти. То също така съобщи, че бонусът върху цената на земята трябва да бъде ограничен до 15%, отбелязаха анализатори на Citigroup на 11 август след слухове на пазара за промяна в политиката.

Регулаторите спряха набирането на пари от фондове за частни капиталови инвестиции за влагане в строителство на жилища, задушавайки един от последните канали за стабилно финансиране в сектора. Китай Китай

Имотен щурм

Усилията на правителството за охлаждане на жилищния пазар започват да дават резултат. Цените на жилищата в големите градове нараснаха с най-бавния си темп от шест месеца през юли – с 0,3% спрямо юни, показаха данни на националната статистика.

Години наред Китай опитва да укроти цените на имотите, но без особен успех. Правителството трябва да действа внимателно, тъй като имотният сектор сега съставлява 13% от икономиката спрямо едва 5% през 1995 г., казва Марк Рубинщайн, бивш хедж фонд мениджър, който сега пише за финанси.

Правителството сигнализира, че този път може би ще е различно. Вицепремиерът Хан Джън обещава да избегне използването на имотите като инструмент за подкрепа на икономиката. Китай също така затяга каналите за финансиране, включително банковите заеми и тръстовете като част от кампания за намаляване на рисковете. Освен това властите обмислят отново идеята за въвеждане на имотен данък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още