Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Имотният пазар е най-големият "сив носорог" според китайския банков регулатор

Цените на новите жилища в азиатската страна забавят растежа си през ноември

Имотният пазар е най-големият "сив носорог" според китайския банков регулатор

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Имотният пазар в Китай е най-големият „сив носорог“ (голяма, видима и много вероятна заплаха, която обаче се пренебрегва – бел. ред.) от гледна точка на финансови рискове, тъй като е много дълбоко преплетена с финансовата индустрия, заяви ръководителят на банковия регулатор в страната, цитиран от Ройтерс.

Гуо Шуцин, който е президент на Китайската комисия за банково и застрахователно регулиране (CBIRC) и партиен ръководител на централната банка на страната, коментира това в поредица от статии на държавни ръководители за 14-ия петгодишен план на Китай, съобщи официозът Shanghai Securities News.

Заемите, свързани с жилищния пазар, в момента съставляват 39% от общите банкови заеми в Китай, без да се броят големите суми държавни облигации, акции и тръстови инвестиции с експозиция към този пазар, отбеляза Гуо.
„Може да се каже, че имотният пазар в момента е най-големият сив носорог от гледна точка на финансови рискове“, смята той.

Гуо отбеляза също, че съвременните технологии са предизвикали и ще продължат да предизвикват големи промени във финансовата индустрия, като дигиталните валути, киберсигурността и информационната сигурност се превръщат в ключови предизвикателства за регулаторите.

В отговор на това Гуо съобщи, че CBIRC ще използва иновативни начини да регулира големите технологични компании, за да предотврати рискове и монополи, като в същото време насърчава тяхното развитие, се казва в доклада.

Още по темата
Междувременно публикувани във вторник данни сочат, че ръстът на цените на новите жилища в Китай леко се е забавил през ноември заради по-строгите ограничения на пазара в големите градове и все по-голямо намаляване на търсенето в по-малките градове, показва частно допитване.

Цените на новите жилища в сто града са нараснали с 0,32% през ноември спрямо месец по-рано, докато през октомври скокът беше с 0,4%, сочат данни на China Index Academy (CIA), която е сред най-големите независими компании за анализ на недвижимите имоти в Китай.

По-малко градове са отчели месечни ръстове, като броят им е намалял до 71 спрямо 73 през октомври, а в 28 града цените на жилищата са били по-ниски спрямо 26 предходния месец, показват данните на CIA.

Градовете в южната част на делтата на Перлената река и източната част на делтата на река Яндзъ са допринесли най-много за силата на пазара през ноември, като градовете Дунгуан, Ханджоу и Дзинхуа водят по ръст на цените. А Ляочън и Дъджоу в източната провинция Шандун отчитат най-голям спад на цените на месечна база.

„По-бавният ръст на цените на жилищата е последица от затягането на политиките в някои градове“, коментира директорът на изследванията в CIA Цао Дзиндзин. „Същевременно някои по-малки градове без икономическа и демографска подкрепа регистрират спад на цените заради намаляване на търсенето след първоначалния стремеж към закупуване на имот“, допълва той.

На годишна база цените на новите жилища са нараснали с 3,63% през ноември спрямо 3,52% през октомври.
Обемът на продажбите на земи е намалял с 27 на сто през ноември спрямо октомври, а средните цени на квадратен метър са нараснали с 18%, водени от по-високите цени на земята в големите градове, сочат отделни данни на CIA.

Междувременно централната банка на Сингапур призова домакинствата във вторник да бъдат внимателни при покупките на имоти на фона на слабия трудов пазар и силния икономически спад, въпреки че местните жители пренебрегват последиците от коронавирусната пандемия и купуват недвижими имоти.

„Тъй като несигурните икономически перспективи може да имат подкопаващи последици за доходите, домакинствата трябва да останат внимателни в поемането на нов дълг и ангажимента си към покупките на имоти“, съобщи Паричният орган на Сингапур (MAS) в доклада си за финансовата стабилност.

Местните жители купуват имоти в града-държава, който отдавна е смятан за убежище, и поемат рекорден дял от пазара, тъй като ограниченията за пътуванията отказват чуждестранните инвеститори.

Делът на сингапурските граждани в имотните трансакции достигна исторически връх от 81,9% през третото тримесечие, сочат данните на MAS. Цените на частните жилища намаляха само през първото тримесечие, а за цялата 2020 г. са нараснали с 0,1%.

„Когато е възможно, домакинствата трябва да продължат да обслужват или консолидират съществуващите си задължения, което ще е полезно за засилване на устойчивостта спрямо неочаквани сътресения“, отбелязва MAS и допълва, че очаква икономическият растеж през четвъртото тримесечие да се забави.

Тя също така очаква възстановяването на трудовия пазар да е продължително, а безработицата сред местните жители да остане висока през 2021 г.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Данъчната ваканция за сделките с имоти във Великобритания няма да се удължава